Media coverage of the years between 1961-1963 concerning labor migration from Turkey to Germany: The cases of Milliyet and Cumhuriyet
Türkiye'den Almanya'ya emek göçüne ilişkin 1961-1963 yıllarında medyadaki yansıma: Milliyet ve Cumhuriyet örneği
  1. Tez No: 721400
  2. Yazar: ALTUN BEGÜM YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Emek Göçü, Medyada Yer Alma, Türk Göçmen İşçiler, İçerik, Söylem, Labor Migration, Media Coverage, Turkish Migrant Workers, Content, Discourse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu tez, Türkiye'den Almanya'ya emek göçüne ilişkin olarak, iki ulusal gazete olan Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde 1961-1963 yılları arasındaki medyada yer almaya odaklanmaktadır. Böylelikle bu tez, ideolojik olarak birbirinden farklı yerlerde konumlanan iki gazetenin resmi emek göçü kapsamında önceden belirlenmiş kalış süresi olan ilk iki üç yılda meseleye ne ölçüde yer verdiklerini ve konuya yaklaşımlarını ortaya koymayı ve yalnızca göçün ilk yıllarını değil aynı zamanda söz konusu göç hareketinin bugunkü etkilerini de anlamayı amaçlamaktadır. Bu tez, emek göçüne ilişkin bağlam kapsamında özellikle belirleyici başlıklar olan üç kategori ve dokuz alt kategori oluşturarak, içerik analizi yoluyla her bir gazetenin bu belirli konularda emek göçüne ne kadar yer verdiğini araştırmaktadır. Ayrıca, bu tez, söylem analizinden yararlanarak, iki gazetenin emek göçüne yaklaşımlarındaki yakınsama ve ıraksamayı ortaya koymaktadır. İki gazetenin çevrimiçi arşivleri üzerinden üç yıl için seçilen haberler, köşe yazıları ve reklamları içeren 3246 yayının çok aşamalı analizinin ve son çalışma için 444 yayının analizinin sonucunda, bu tez Cumhuriyet'in Türkiye'den Almanya'ya emek göçüne Milliyet'in neredeyse yarısı kadar yer verdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, her iki gazete de meseleye ağırlıklı olarak kısa ve tanımlayıcı haberler ile yer vermiştir. Son olarak, gazetelerin ana ıraksaması Türk işçilere yönelik takdir ve övgü ile ilgili yayınlarda karşılaşılırken, ana yakınsama Türk işçilerinden beklenen gelişme, Almanya'da Türk temsili ve Türkiye'den Almanya'ya emek göçünün faydaları ve zararları gibi konulardadır.
Özet (Çeviri)
This thesis work focuses on the media coverage of the years between 1961-1963 concerning labor migration from Turkey to Germany in two national newspapers, Milliyet and Cumhuriyet. In this way, this thesis work aims to reveal the extent of coverage in and approach of the two newspapers, ideologically positioning on different places, to the issue during the first two to three years, i.e., pre-determined duration of stay within the official labor migration, and to understand not only the first years of migration but also its current impacts. By forming three categories and nine subcategories that are particularly decisive topics regarding the labor migration, this thesis work investigates to what extent each newspaper covered the labor migration on these topics, through content analysis. By employing discourse analysis, it also reveals convergence and divergence between the newspapers in their approach to the labor migration. As a result of a multi-step analysis of 3426 articles, including news, columns, and advertisements, from the two newspapers' online archives for the three years, and analysis of 444 articles for the final study, the thesis work reveals that Cumhuriyet covered the labor migration almost half as much as Milliyet. Also, both newspapers mainly covered the issue through brief and descriptive news. Finally, while the main divergence of the newspapers was encountered in articles about appreciation and praise for Turkish workers due to losing skilled workers, the main convergence is on expected development from Turkish workers, Turkish representation in Germany, and benefits and losses of the labor migration for Turkey and Germany.