Perkütan nefrostomi uygulamasının renal fonksiyonlara etkisi
Effect of percutan nephrostomy on renal functions
- Tez No: 721547
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÇAGATAY ÇİMŞİT
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Perkütan nefrostomi, renal rezistif index, GFR, serum kreatinin değeri, Percutaneous nephrostomy, renal resistive index, GFR, serum creatinine levels
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı hidronefroz nedeni ile perkütan nefrostomi endikasyonu bulunan hastalarda nefrostomi öncesi ve sonrası renal rezistif indeks değişimi, GFR ve serum kreatinin değerlerindeki değişimlerin araştırılması, ve renal RI değerlerindeki değişim ile GFR değerlerindeki değişim arasında korelasyon olup olmadığının gösterilmesidir. Yöntem: 01.01.2021 ile 16.07.2021 tarihleri arasında perkütan nefrostomi işlemi uygulanan 26 hastanın sonografik ve laboratuar verileri incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen 26 hastanın 21'inin tüm sonografik ve laboratuvar verileri elde edilebilmiştir. 21 hastanın 32 böbreğine perkütan nefrostomi kateteri takılmış olup 42 böbrekten RI ölçümü yapılmıştır Hastaların işlem öncesi ve işlem sonrası(yaklaşık 24 saat sonra) bilateral böbrek uzun ve kısa eksen boyutları, bilateral renal RI, GFR ve serum kreatinin değerlerinin değişimleri kaydedildi. Bu değerlerin işlem öncesi ve sonrası değişimleri ve birbirleri ile korelasyonları araştırıldı. Bulgular: Perkütan nefrostomi kateteri takılan hastaların işlem öncesi ve sonrası renal RI değerlerinde anlamlı düşüş saptanmıştır(p0.5). Aynı şekilde renal RI ile serum kreatinin düzeylerinin değişimi arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p>0.7). Sonuç: Perkütan nefrostomi sonrası ilk 24 saatte RI, GFR ve serum kreatinin düzeyinde anlamlı iyileşme izlenmiştir. Ancak akut dönemde RI değişiminin böbrek fonksiyonlarındaki değişimi öngörmede yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of our study is to investigate the vhanges in renal RI, GFR and serum creatinin values before and after nephrostomy placement in patients which have percutaneous nephrostomy indication due to hydronephrosis, and to show whether there is a correlation between the change in renal RI values and change in GFR values. Method: Sonographic and laboratory data of 26 patients who underwent percutaneous nephrostomy between 01.01.2021 and 16.07.2021 were analyzed. Of the 26 patients included in the study, sonographic and laboratory data were obtained only 21 of them. Percutaneous nephrostomy catheter was inserted in 32 kidneys of 21 patients and RI measurements were made in all 42 kidneys. The changes in bilateral kidney long and short axis dimensions, bilateral renal RI, GFR and serum creatinine levels were recorded before and after the procedure (approximately 24 hours later). The changes of these values before and after the procedure and their correlations with each other were investigated. Results: There was a significant decrease in renal RI values before and after the procedure in patients with percutaneous nephrostomy catheters (p0.5). Likewise, no statistically significant difference was found between the changes in renal RI and serum creatinine levels (p>0.7). Conclusion: Significant improvement was observed in RI, GFR and serum creatinine levels in the first 24 hours after percutaneous nephrostomy. However, it was concluded that the change in RI in the acute period is not sufficient to predict the change in kidney functions.