Dr. Abdülkerîm Zeydân'ın tefsir çalışmaları
The works in the field of interpretation of Abdülkerim Zeydan
- Tez No: 721665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MONEER GOMAA AHMED MOHAMED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abdülkerîm Zeydân – Tefsir – Tecdid - Irak 2021, sayfa, Abdulkerim Zeydan -Tafsir - Tajdid - Iraq 2021, Pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırmacı bu çalışmada Abdülkerîm Zeydân'ın tefsir alanındaki çalışmalarını ele almıştır. Bu amaçla çalışma beş ana başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde; Konunun Önemi, Çalışmanın Amaçları, Konunun Seçilme Nedeni, Önceki Çalışmalar, Çalışma Yöntemi ve Çalışma Planı ele alınmıştır. İkinci bölümde; Abdülkerîm Zeydân'ın biyografisi; neşet ettiği ortam, eğitimi, hocaları, öğrencileri, eserleri ve vefatı yönünden ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Abdülkerîm Zeydân'ın Kur'an-ı Kerim'e gösterdiği ilgi ve onun dava, usul ve fıkıh metotlarını incelenmiştir. Bununla beraber bu başlık altında onun Kur'an ayetlerinin tefsirine gösterdiği ilgi ve bu tefsirin özellikleri, kaynakları ve bu kaynaklardan istifade yöntemi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Abdülkerîm Zeydân'ın fıkıh, usul ve tefsir alanındaki tercih metodu incelenmiştir. Beşinci bölümde; Abdülkerîm Zeydân'ın tefsirdeki yenilikçi yaklaşımları ele alınmıştır. Ardından çalışma, araştırmacının bu konu hakkında ulaştığı en önemli sonuçlar ve öneriler bölümü ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the researcher examined the work of Abdulkerim Zeydan in the field of exegesis. For this purpose, the study was examined under five main headings. In the first chapter, The Importance of the Subject, The Objectives of the Study, the Reason for Choosing the Subject, Previous Studies, the Study Method and the Study Plan are discussed. In the second part; Abdulkerim Zeydan's biography; The environment in which he lived, his education, teachers, students, his works and his death are discussed in terms of. In the third chapter, Abdulkerim Zeydan's interest in the Qur'an and its case, procedure and fiqh methods are examined. However, under this title, his interest in the exegesis of the verses of the Qur'an and the characteristics of this exegesis, its sources and the method of using these sources are discussed. In the fourth chapter, Abdulkerim Zeydan's preferred method in the field of fiqh, procedure and exegesis is examined. In the fifth chapter, the innovative approaches of Abdulkerim Zeydan in exegesis are discussed. Then, the study is the most important that the researcher has reached about this issue.