Yeni medya kanallarının yanlış kullanımı: Kreş çağındaki çocuklarda pandemi sürecinde artan teknoloji bağımlılığı etkilerinin analizi
Misuse of new media channels: Determining increased technology addiction, damages and remedies during the pandemic process in nursery-aged children
  1. Tez No: 721684
  2. Yazar: BAŞAR BABATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı, Pandemi, Dijital Bağımlılık, New Media, Technology Addiction in Children, Pandemic, Digital Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Teknoloji, içinde bulunduğumuz çağın en önemli bilgi aktarım araçlarından biridir. Bilgiye duyulan ihtiyaç ve teknolojinin nimetlerinden faydalanma arzusu, sağladığı yararlar kadar beraberinde çeşitli sorunları da getirmiştir. Bu problemlerden biri de 'teknolojiye duyulan bağımlılık'tır. 21'inci yüzyılda ise tıpkı alkol, sigara, uyuşturucu gibi 'Teknoloji Bağımlılığı' da bir bağımlılık türü olarak kabul edilmiştir. Yeşilay da bunu bir bağımlılık türevi olarak kabul etmiş olmakla birlikte, bu konuda mücadele de yürütmektedir. 'Dijital Bağımlılık', gereğinden fazla internet kullanımı ve buna bağlı olarak uzun saatler boyunca telefon, tablet ya da bilgisayar ekranında zaman geçirmek olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji bağımlılığı her yaşta görülmekle beraber, pandemi sürecinin getirdiği kısıtlamalar ve zorunluluklar nedeniyle günümüzde okul ve kreş dönemindeki çocuklarda da hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, teknoloji bağımlılığı“Covid 19 Pandemisi”sürecinde, okul öncesi dönemdeki çocuklar üstündeki etkilerini ve alınması gereken önlemleri odak grup yöntemiyle incelenmiştir.“Enformasyon Kuramı”dayanak alınarak, araştırma 100 ebeveyn ile online ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmış olup, kendilerine İstanbul Aydın Üniversitesi Etik Kurulu'nca onaylanmış 30 soru yöneltilmiştir. Ölçek olarak ise“Dijital Bağımlılık Ölçeği”,“Young İnternet Bağımlılığı Testi”,“İyimserlik-Kötümserlik Ölçeği”ve“Okul Öncesi Kaygı Ölçeği Örnek Soruları”temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology, which has become an indispensable part of our lives, is one of the most important information transfer tools of the 21st century. The need for knowledge and the desire to have technological tools have also brought addiction into the life of human beings, and it has also entered the literature with the words 'Technology Addiction' or 'Digital Addiction'. Technology (Digital) Addiction can affect many people from its segment, regardless of gender, age, social status." 'Green Crescent', which has been fighting against various types of addiction for many years, has added 'third technology' to cigarette, alcohol and alcohol addiction and accepted it as a type of addiction and may be serious about combating it. 'Digital Addiction' is defined as using the internet more than necessary and, accordingly, spending long hours on the screen of the phone, tablet or computer. Spending time looking at the screen more than necessary exposes the individual to all kinds of problems in terms of physical and social aspects. Although technology addiction is seen at all ages, it is rapidly spreading especially among children in the school and nursery period due to the constraints and obligations brought by the pandemic process. In this study, the effects of technology addiction on preschool children during the pandemic process and the precautions to be taken were examined using the focus group method. The research was conducted with 100 parents through online and face-to-face interviews, and 30 questions were asked. Digital Addiction Scale, Young's Internet Addiction Test, Optimism-Pessimism Scale and Preschool Anxiety Scale sample questions were used as scales.