Öğretmen rolüyle etkileşimli okuma uygulamalarının dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısına etkisi
The effects of interactive reading practices with the role of the teacher on 4th grade students' reading comprehension success
  1. Tez No: 721685
  2. Yazar: SANİYE UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TAVŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul Etkileşimli Kitap Okuma, Okuduğunu Anlama, Elementary School, Interactive Reading, Reading Comprehension
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen rolüyle etkileşimli okuma uygulamalarının dördüncü ‎sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısına etkisini araştırmaktır. Araştırmada yarı ‎deneysel desen tercih edilmiş ve uygulamalar birbirine denk iki grup ile gerçekleştirilmiştir. ‎Araştırma 2020-2021 öğretim yılında İstanbul ili Esenyurt ilçesinde bir devlet okuluna devam ‎eden 50 dördüncü sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. İki sınıfta gerçekleştirilen araştırmada bir ‎sınıf deney grubu bir sınıf ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Her iki sınıfta da 25 öğrenci ‎bulunmaktadır. Deney grubunda öğrencilerle gerçekleştirilen etkileşimli kitap okuma ‎uygulamaları kapsamında öğrencilerin öğretmen rolü alarak okuma yapmaları, okunan kitabın ‎ayrıntılı incelenerek, okuduğunu anlama becerilerini geliştirmeye yönelik okumalar yapılmıştır. ‎Öğrencilerden etkileşimli kitap okuma uygulamalarında okuma öncesi, okuma sırası ve okuma ‎sonrası stratejilerini kullanmayı öğrenerek akranlarına liderlik etmeleri istenmiştir. Deney ‎grubundaki öğrencilerle 8 haftalık bir etkileşimli kitap okuma uygulaması yapılırken kontrol ‎grubundaki öğrencilerle Türkçe öğretim programına devam edilmiştir. Deney grubundaki ‎öğrencilere öğretmen rolüyle etkileşimli kitap okuma uygulama etkinlikleri düzenlenmiştir. Her ‎hafta bir kitap okunarak etkileşimli okuma etkinliği grupta bulunan her öğrencinin öğretmen ‎rolü almasına imkân verecek şekilde planlanmıştır. Etkinlik sırasında okuma yapılacak kitaplar ‎uzmanlar tarafından, ulusal ve uluslararası alanlarda okunan, dördüncü sınıf öğrencilerin ‎seviyesine uygun olarak belirlenen kitaplar arasından seçilmiştir. Öğrencilerle etkileşimli kitap ‎okuma etkinlikleri uygulanmadan önce deney ve kontrol grubundaki öğrencilere ön test; ‎etkinlikler uygulandıktan sonra son test uygulanmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı ‎olarak Tavşanlı (2014) tarafından geliştirilen“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”kullanılmıştır. ‎Okuduğunu anlama başarı testi açık uçlu 13 sorudan oluşmaktadır. Metin ile ilgili sorular; ‎metnin konusu, ana fikri, her bir paragrafta anlatılanlar ve anlatılanlar arasındaki ilişkiyi bulma, ‎metinde geçen sözcüğün anlamını tahmin etme, metni kısaca özetleme şeklinde sorulardan ‎oluşmuştur.‎ Okuduğunu anlama başarı testinin değerlendirilmesinde 5'li derecelendirme ölçeği ‎kullanılacaktır. Çalışma grubundan elde edilen cevaplar 0-Yanıt yok, 1- metni anlamada zayıf, ‎‎2-metni temel düzeyde ve tam olarak anlamadığı, 3-Metni anladığı, 4-Metni iyi/derin anladığı ‎şeklinde değerlendirilmiştir. Okuduğunu Anlama Başarı Ön-test ve son-testlerden elde edilen ‎verilerin analizinde SPSS 22 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı ‎kullanılmıştır. Veriler yapılacak analizlerin varsayımlarının karşılanıp karşılanmadığına göre ön-‎test ve son-test puanları üzerinde Shapiro Wilk normallik testi yapılmıştır. Bu doğrultuda grup ‎içi yapılacak karşılaştırmalar için bağımlı örneklemler t-testi; gruplar arasında yapılacak ‎karşılaştırmalar için ise bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde ‎edilen veriler, öğretmen rolüyle etkileşimli okuma uygulamalarının, ilkokul dördüncü sınıf ‎öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısını olumlu yönde etkilediğini ve desteklediğini ‎göstermektedir.‎
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the effect of interactive reading practices with the role of the ‎teacher on 4th-grade students' reading comprehension success. In this study, a quasi-‎experimental design was preferred, and the instructional process were fulfilled with two ‎groups that were equivalent to each other related to reading success. The study was conducted ‎with 50 4th grade students attending a public school in the Esenyurt district of Istanbul in the ‎‎2020-2021 academic years. In current research, one class was determined as the experimental ‎group and the other class as the control group. There are 25 students in both classes. Within ‎the scope of the interactive reading practices carried out with the students in the experimental ‎group, reading was oriented to improve the reading comprehension skills of the students by ‎taking the role of the teacher, by analysing the book in detail. Students were asked to lead ‎their peers by learning to use pre-reading, reading, and post-reading strategies during ‎interactive book reading practices. While an 8-week interactive book reading practice was ‎carried out with the students in the experimental group, the Turkish teaching program was ‎continued with the students in the control group. Interactive book reading practice activities ‎were organized for the students in the experimental group in the role of teacher. The ‎interactive reading activity by reading a book every week was planned in a way that allows ‎each student in the group to take the role of a teacher. The books to be read during the activity ‎were chosen by experts from among the books read in national and international fields and ‎determined per the level of 4th-grade students. Before applying interactive book reading ‎activities with students, a pre-test was given to the students in the experimental and control ‎groups; After the activities were applied, the post-test was applied.“Reading Comprehension ‎Achievement Test”developed by Tavşanlı (2014) was used as a data collection tool in this ‎study. The reading comprehension achievement test consists of 13 open-ended questions. ‎Questions about the text consist of questions such as finding the subject of the text, the main ‎idea, the relationship between what is told and what is told in each paragraph, guessing the ‎meaning of the word in the text, briefly summarizing the text.‎ A 5-point rating scale will be used in the evaluation of the reading comprehension ‎achievement test. The answers obtained from the study group were evaluated as a 0-No ‎response, 1- poor understanding of the text, 2-not understanding the text at a basic level and ‎completely, 3-understanding the text, 4-understanding the text well/deeply. SPSS 22 ‎‎(Statistical Package for the Social Sciences) package program was used in the analysis of the ‎data obtained from the Reading Comprehension Achievement pre-test and post-test. Shapiro ‎Wilk normality test was used on the pre-test and post-test scores according to whether the ‎assumptions of the analyses to be made provided or not. In this direction, dependent samples ‎t-test for in-group comparisons; Independent samples t-test was used for comparisons between ‎groups. The data obtained as a result of the research show that interactive reading practices ‎with the role of teacher positively affect and support the reading comprehension achievement ‎of primary school 4th-grade students.‎