Tarihsel süreçte Türk müzik kültürünün en önemli temsilcilerinden askeri müzik geleneği, besteci flütçü İsmail Ayvazoğlu hayatı ve eserleri
Military music tradition, one of the most important representatives of Turkish music culture in the historical process, the life and works of composer flute İsmail Ayvazoğlu
  1. Tez No: 721698
  2. Yazar: LALE KONT FAHLİOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİLER TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Müzik, Bando, Türk Müzik Kültürü, Besteci, İsmail Ayvazoğlu, Flüt Sanatçısı, Military Music, Military Band, Turkish Music Culture, Composer, İsmail Ayvazoğlu, Flute Artist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu uygulama raporu, şimdiye kadar hakkında herhangi bir araştırma yapılmamış Türk müzik kültürünün en önemli temsilcilerinden biri olan besteci ve flüt sanatçısı İsmail Ayvazoğlu'nu tanıtmaktadır. Onun askeri bando ve orkestralardaki görevleri, meslek disiplini ve çağdaş bakış açısıyla sentezlenmiş müzik eserlerini tanıtmak amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda gelecek nesillerin de onu, yaşamını ve eserlerini tanıması, ayrıca günümüz müzisyenlerinin de faydalanabileceği bir kaynak oluşturması ve yeni çalışmalara öncülük etmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, İsmail Ayvazoğlu ve ailesi ile yapılan birebir görüşmelerin kayıt altına alınmasıyla oluşturulmuştur. Karşılıklı görüşme yöntemine paralel olarak askeri müziğin tarihsel süreci hakkında verdiğimiz kısa bilgiler kaynak tarama yoluyla aktarılmaya çalışılmıştır. İki bölümden oluşan bu uygulama raporunun birinci bölümünde İsmail Ayvazoğlu'nun ailesi, çocukluğu, evliliği ve çocukları, ilkokul ve ortaokul yılları ayrı başlıklar halinde incelenirken aynı zamanda özü ve mizacı da aktarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise profesyonel anlamdaki meslek yaşamı ve çalıştığı kurumlar tarihsel süreçleriyle aktarılmış olup, ortaya koyduğu tüm eserler de bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Besteciliği ile ilgili önemli detaylara yer verilerek, sanatsal bakış açısı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Buna ek olarak ailesinin sanatçı üyeleriyle yapılan görüşmelere yer verilerek, Ayvazoğlu'nun aile yapısı ve ailesinin kendisine dair görüşleri de aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This application report introduces composer and flutist İsmail Ayvazoğlu, one of the most important representatives of Turkish music culture, about which no research has been done until now. His duties in military bands and orchestras were carried out in order to introduce musical works synthesized with a professional discipline and contemporary perspective. In this direction, it is aimed for future generations to get to know him, his life and works, as well as to create a resource that today's musicians can benefit from and to lead new studies. This research was created by recording the one-to-one interviews with İsmail Ayvazoğlu and his family. In parallel with the mutual interview method, the brief information we have given about the historical process of military music has been tried to be conveyed through literature review. In the first part of this two-part application report, İsmail Ayvazoğlu's family, childhood, marriage and children, primary and secondary school years were examined under separate headings, while at the same time essence and temperament were tried to be conveyed. In the second part of the research, his professional life and the institutions he worked with were conveyed with their historical processes, and all the works he produced were tried to be brought together. Considering important details about his composition, evaluations were made about his artistic perspective. In addition to this, Ayvazoğlu's family structure and the views of his family about him were conveyed by giving place to the interviews with the artist members of his family.