Kriz ortamında bağımsız denetimde doğaçlama: Covid-19 üzerinden bir araştırma
Improvisation in independent audit in a crisis environment: A research on covid-19
- Tez No: 721708
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL CEM SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Kriz Ortamı, Covid-19, Doğaçlama, Auditing, Crisis Environment, Covid-19, Improvisation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve uluslararası etkileşimlerin artması yaşanan salgın hastalıklar ve finansal krizler gibi olaylar dünya genelinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu durumun son örneği olan Covid-19 pandemisiyle tüm dünyada iş hayatında, sosyal yaşamda öngörülmemiş değişiklikler meydana gelmiştir. Çok sayıda sektörde ve meslek alanında iş yapış şekilleri değişmek durumunda kalmıştır. Birçok sektör gibi denetim sektörü ve denetim çalışmaları da yaşanan bu krizden etkilenmiştir. Sokağa çıkma kısıtlamaları gibi sınırlamalar ve kurumsal çoğu firmanın evden çalışma uygulamalarını tercih etmesi gibi etkenler, denetçilerin gerek birlikte çalışma yürütmesini gerekse yerinde incelemeler yapmalarını zorlaştırmıştır. Buna bağlı olarak denetçiler çalışma biçimlerinde, kanıt toplama tekniklerinde ve daha birçok denetim faaliyetinde değişikliğe gitmek zorunda kalmışlardır. Denetçiler bir kriz ortamında, belirsizlikler ve öngörülemeyen hızlı değişimler altında denetim çalışmalarını yürütmek ve şekillendirmek durumunda kalmışlardır. Bu çalışmanın amacı, denetçilerin kriz ortamında çalışmalarını yürütürken karşılaştıkları zorlukları ve bunlara karşı sergiledikleri doğaçlama davranışları tespit etmektir. Çalışma derinlemesine görüşme tekniği ile yürütülmüştür. Kartopu örneklemesi yöntemiyle ulaşılan denetim meslek mensuplarıyla yarı-yapılandırılmış sorular kullanılarak gerçekleştirilen görüşmeler yoluyla elde edilen veriler Nvivo 12 paket programıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda denetim faaliyetlerinde (denetim prosedürlerinin uygulanması vb.) ve iletişim, gözetim gibi süreçlerde aksaklıklar yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Denetçilerin kanıt toplama tekniklerinde, iletişim kurma kanallarında, denetim prosedürlerini uygulama sıralamasında doğaçlama davranışlar sergiledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Globalization, technological developments, and the increase in international interactions can cause events such as epidemics and financial crises to have adverse effects worldwide. In the Covid-19 pandemic, which is the latest sample of this situation, unpredictable changes have occurred in business and social life worldwide. In many sectors and professions, ways of working have been subjected to change. Like many other sectors, the audit sector and audit works have also been affected by this crisis. Along with limitations such as lockdown, factors such as the fact that most corporate companies prefer to working remotly applications made it difficult for auditors to work together and conduct on-site inspections. Consequently, auditors have had to change the way they work, evidence gathering techniques, and many other audit activities. Auditors had to carry out and shape their audit work in a crisis environment, under uncertainties and unpredictable rapid changes. This study aims to identify the difficulties auditors face while carrying out their work in a crisis environment and the improvised behaviors they display against them. The study was carried out with an in-depth interview technique. The data obtained through the interviews with the audit professionals using the semi-structured questions obtained by the snowball sampling method were analyzed with the Nvivo 12 package program. As a result of the study, it was concluded that there were problems in audit activities (e.g., implementation of audit procedures) and processes such as communication and monitoring. It has been observed that auditors exhibit improvisational behaviors in evidence collection techniques, communication channels, and order of implementation of audit procedures.