Kadınların kişisel deri bakımı alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of women's personal skin care behaviours
  1. Tez No: 721816
  2. Yazar: ZEYNEL ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASENA ÇİĞDEM DOĞRAMACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alışkanlık, Deri bakımı, Kozmetik, Behaviour, Cosmetics, Skin care
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmamızda Hatay bölgesi ve çevresindeki kadınların deri bakım alışkanlıklarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza; sağlıklı, dermatolojik bir hastalığı olmayan ve 18-60 yaş arasında olan kadın cinsiyetteki katılımcılar dahil edilmiştir. Anketler yüz yüze ve kağıt üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini ve deri bakım alışkanlıklarını sorgulayan 26 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %40'ı hiçbir zaman nemlendirici kullanmadığını belirtti. Her gün güneş kremi kullandığını belirtenlerin oranı %32 olarak bulundu. Katılımcıların %74'ü hiçbir zaman göz çevresi kremi kullanmadığını belirtti. Deri bakımına ait bilgilerin en sık edinildiği mecranın sosyal medya ve internet (%37) olduğu gözlendi. Cilt bakım ürünü seçilirken en sık danışılan kişinin ise bir Dermatoloji uzmanı (%36) olduğu tespit edildi. Katılımcıların %52'si her zaman ürün içeriklerini kontrol ettiklerini belirtti. Aynı şekilde parabene dikkat edenlerin oranı da %65 olarak bulundu. Güneş kremi kullanma durumu ile cilt tipinin ilişkisi saptanmadı (p>0,05). Kozmetik ürünlere ayrılan bütçe ile eğitim düzeyi yakından ilişkili olarak saptandı (p=0,001). Eğitim durumu ile yüz kremi, göz kremi, güneş kremi ve nemlendirici kullanma durumları karşılaştırıldığında deri bakımı için ayrılan bütçe ile paralel sonuçlar elde edildi (p=0,001). Sigara kullanım durumu, vücut kitle indeksi ve cilt tipinin kozmetik ürün kullanım alışkanlıkları ile ilişkisi gösterilemedi. Özellikley aş, medeni durum, eğitim düzeyi ve aylık kazanç düzeyinin kozmetik ürün kullanım alışkanlıkları üzerine etkili olduğu gözlendi. Sonuçlar: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz verilere göre Hatay ili ve çevresinde yaşayan kadınların deri bakımı ile ilgili olan farkındalıklarının artırılması gerekmektedir. Öezllikle sürekli güneş alan bölgemizde güneş koruyucu kullanımı yeterli oranda değildir. Ürünlerin içeriğini kontrol etme ve parabenden kaçınma konusunda da aynı şekilde farkındalık düzeylerinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: In our study, it was aimed to analyze the skin care behaviours of women in and around Hatay. Methods: Healthy female participants who applied to the dermatology outpatient clinic, did not have a dermatological disease and were between the ages of 18-60 were included in our study. Questionnaires were administered face-to-face and on paper. A questionnaire consisting of 26 questions and questioning the demographic characteristics and skin care behaviours of the participants was applied. Results: 0% of the participants stated that they have never used a moisturizer. The rate of those who stated that they use sunscreen every day was found to be 32%. 74% of the participants stated that they have never used eye cream. It was observed that social media and the internet (37%) were the most common channels for obtaining information about skin care. It was determined that the most frequently consulted person when choosing a skin care product was a dermatologist (36%). 52% of respondents stated that they always check product ingredients. Likewise, the rate of those paying attention to paraben was found to be 65%. There was no relationship between sunscreen use and skin type (p>0.05). The budget allocated to cosmetic products and the level of education were found to be closely related (p=0.001). When the educational status and the use of face cream, eye cream, sunscreen and moisturizer were compared, results were obtained in parallel with the budget allocated for skin care (p=0.001). The relationship between smoking status, body mass index, and skin type and cosmetic product usage habits could not be demonstrated. It was observed that especially age, marital status, education level and monthly income level were effective on cosmetic product usage behaviours. Conclusion: According to the data we obtained as a result of the study, it is necessary to increase the awareness of women living in and around Hatay province about skin care. The use of sunscreen is not sufficient, especially in our region that is constantly exposed to sun. It is also necessary to increase awareness levels about controlling the content of products and avoiding parabens.