Epilepsili çocukların ebeveynlerinin hastalığa ilişkin bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviours of parents of children with epilepsy
  1. Tez No: 721815
  2. Yazar: SERVET KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, ebeveyn, bilgi, tutum, davranış, Epilepsy, parents, knowledge, attitude, behaviour
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi hakkında bilgi ve epilepsili hastalara yönelik tutumlar, epilepsi ve nöbetleri yönetmek için alınan önlemleri etkileyebilir. Ebeveynlerin desteği ve anlayışı, epilepsili çocukların normal yaşam becerilerini geliştirmelerinde paha biçilmezdir. Çalışmamızda epilepsili çocuğa sahip ebeveynlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenebilmesi için epilepsi hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesine başvuran epilepsili çocuğu olan 221 ebeveyn dâhil edildi. Veri toplamak için bir anket uygulandı. Anket ebeveynlerin demografik özelliklerini, epilepsi hakkındaki bilgilerini ve tutumlarını incelemek üzere 46 soru olarak tasarlandı. Verilerin analizinde Pearson ve kesin ki kare testleri kullanıldı. Tanımlayıcı istatistik olarak sayısal değişkenler için ortalama±standart sapma minimum-maksimum değerleri, kategorik değişkenler için ise sayı ve % değerleri verilmiştir. Bulgular: Katılımcıların epilepsi hakkındaki en yaygın bilgi kaynakları sağlık personelleriydi(%78,9). Ebeveynlerin %48,9'u akraba evliliğini bir neden olarak görmedi. Bazı ebeveynler epilepsinin doğaüstü olduğunu belirtti(%5,9). Hekim dışı tedavi deneyenlerin oranı %16,3 idi. Ebeveynlerin yaklaşık üçte birinin(%30,8) nöbet esnasında hastanın dilini dışarı çektiği tespit edildi. Bir kısım ebeveyn(%16,7) epilepsi hastalarının özürlü olduklarını düşünüyordu. Katılımcıların ortalama %50'si epilepsili çocuklarının her türlü mesleği ya da sporu yapabileceğini belirtti. Epilepsi hakkında internetten bilgi edinenlerin oranı yükseköğretim düzeyinde diğer eğitim seviyelerine kıyasla anlamlı olarak yüksekti(p=0,003). Aylık kazancın daha fazla olduğu grupta epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna katılımın anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü(p=0,021). Sonuçlar: Çalışmamız ebeveynlerin epilepsi hakkında bilgi eksikliklerini belgelemiştir. Birçok ebeveynin önemli yanlış anlamaları, olumsuz tutumları ve yanlış ebeveynlik uygulamaları vardır ve epilepsi hakkındaki bilgi ve anlayış düzeylerinin iyileştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Knowledge about epilepsy and attitudes towards patients with epilepsy can influence measures taken to manage epilepsy and seizures. The support and understanding of parents is invaluable in helping children with epilepsy develop ordinary living skills. In our study, we aimed to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of parents who have children with epilepsy in order to determine their educational needs. Methods: This descriptive study included 221 parents with epileptic children who applied to Hatay Mustafa Kemal University Hospital. A questionnaire was applied to collect data. The questionnaire was designed as 46 questions to examine the demographic characteristics of parents, their knowledge and attitudes about epilepsy. Pearson and exact chi-square tests were used to analyze the data. As descriptive statistics, mean±standard deviation minimum-maximum values are given for numerical variables, and number and percentage values are given for categorical variables. Results: The most common sources of information about epilepsy of the participants were healthcare professionals(78.9%). 48.9% of the parents did not see consanguineous marriage as a reason. Some parents stated that epilepsy was supernatural (5.9%). The rate of those who tried non-physician treatment was 16.3%. It was determined that approximately one third of the parents(30.8%) pulled the patient's tongue out during the seizure. Some parents(16.7%) thought that epilepsy patients were disabled. An average of 50% of the participants stated that their children with epilepsy could do any kind of profession or sport. The rate of those who obtained information about epilepsy from the internet was significantly higher at higher education level compared to other education levels(p=0.003). In the group with a higher monthly income, it was observed that the participation in epilepsy is a treatable disease was significantly higher(p=0.021). Conclusions: Our study has documented parents' lack of knowledge about epilepsy. Many parents have significant misunderstandings, negative attitudes, and parenting malpractices, and their knowledge and understanding of epilepsy need to be improved.