Moral evaluation of the polluter pays principle
- Tez No: 721836
- Danışmanlar: PROF. DR. ANDERS NORDGREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kirleten Öder İlkesi, insan dışı, Rio Deklarasyonu, OECD, Çevresel Sorumluluk Direktifi, adalet, verimlilik, etkinlik, ekonomi, tüketici, farkındalık, teminat, kısmave-yakınsama, ceza, polluter pays principle, non-humans, Rio Declaration, OECD, Environmental Liability Directive, justice, efficiency, effectiveness, economy, consumer, awareness, insurance, contract and convergence, sanction
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Linköpings Universitet
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tezde, çevre hukukunun temel uluslararası tartışma konularından biri olan Kirleten Öder İlkesi incelenmiştir. Bu inceleme; neyin amaçlanması gerektiği, kimin ödemesi gerektiği, sorumluların ne şekilde ödemesi gerektiği, toplanan fonlar ile neyin karşılanacağı ve miktarın ne olması gerektiği boyutları etrafında ilerlemektedir. Tezde her boyut konusunda, temel uluslararası metinlerden giriş bilgilerine ve tamamlayıcı literatür ile tartışmalara yer verdim. Bu boyutların herbiri çerçevesiççönde, temel olarak adalet hususları, verimlilik (veya ekonomi) hususları ve bazı etkinlik hususları vurgulanmıştır. Bu çalışma sonucunda bir takım önerilere ulaşılmıştır: nedensellik ilkesi yorumlanırken eylemlere dair niyetliliğe vurgu yapılması, tüketim alışkanlıklarını değiştirecek bir kısma-veyakınsama yöntemi (özellikle tüketicilerin eylemlerinin de önemli olmasından ve düzenli etkilerin de çevresel hasarlar içinde sayılmasından dolayı), tüketici sorumluluğunun yerine getirilmesini kolaylaştırmak için farkındalık artırma ve bilgide standartlaştırma, belirli bir faaliyete dair çevre koruma için gereken mali güçten daha azına sahip firmalara yönelik yasaklama etkisine sahip bir uygulama, yeterince güçlü olduğu halde gözardı eden firmalara yönelik ilave cezalar (belirtilen, mali olarak zayıf şirketlerin bir kısmına -eğer diğer açılardan gerekli kapasiteye sahiplerse- yardımcı olmak; piyasanın gerekenden çok daha güçlü firmalara yönelik çekiciliğini azaltmak suretiyle tekelleşmeyi önlemek; gözardı eden firmaları cezalandırmak; firmaları kolayca önlenebilecek çevresel hasarları önlemeye ikna etmek amaçlarıyla, fon oluşturulması) ve bir uluslararası cezai mevzuat. Diğer çeşitli eleştirilerin yanı sıra, ekonomi üstündeki aşırı vurgu eleştirilerek bununla ilgili bir terim (piyasa dayatması) önerilmiş, önerilerim kapsamında bu ekonomik vurguyu azaltmak veya doğa üstündeki vurguyu artırmak için bazı yollar incelenmiştir. Ayrıca insan dışı bireylerin daha kapsamlı şekilde ele alınması önerilmiştir. Son olarak; daha muğlak terimlerin yerine“çevresel zarar”ve“işletmeci”terimlerinin kullanılması desteklenmiş ve gelişmiş ülkelerin sorumluluklarına da ilgili yerlerde değinilmiştir. Kirleten Öder İlkesi, tüm bu öneriler uyarınca isminde yapılacak bir değişiklikten fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I analysed the Polluter Pays Principle (PPP) which is within the core international debate topics for environmental law. This analysis proceeds along the dimensions of what should be aimed for, who should pay, how the responsible ones should pay, what will be covered with the funds collected and what should be the amount. I provided introductory information from the main international texts and supplementary literature and discussions about each dimension. Along each of these dimensions, I emphasized mainly justice, efficiency (or economy) and some effectiveness issues. This study led me to a couple of proposals: emphasis on the deliberate nature of acts during interpretation of causation principle, a contract-and-convergence scheme to alter the consumption patterns (especially since the acts of consumers are also important and the regular impacts also count within environmental damages), standardization and awareness raising to aid consumers in performing their roles, a ban (in effect) on companies with lower financial strengths than required for environmental protection regarding a specific activity, additional fines for strong-enough ignorant companies (to collect funds to help some of these financially weaker companies if they have the other necessary capacities, to prevent monopolization by also lowering attractiveness of the market to financially much stronger companies, and to punish ignorant companies and convince companies to prevent easily avoidable environmental damages), and an international criminal law. I criticized the overemphasis on economics, by introducing the term“market constructs”along with various other points of criticism and suggested ways to decrease the economic focus or increase the focus on the Nature through my proposals. I also recommended the consideration of individual non-humans at higher extent. Lastly, I agreed with the utilization of the terms“environmental damage”and“operator”rather than more restricted or vague terms and mentioned the responsibilities of developed countries where relevant. The PPP would benefit from a change in its name, in accordance with all these proposals.