Türkiye'de yaşayan Çerkeşlerin diaspora turizmine katılımlarının yer bağlılıklarına olan etkilerinin incelenmesi
Determining the effects on place attachment of Circassians living in Turkey by involvement to diaspora tourism
  1. Tez No: 721841
  2. Yazar: UFUK ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜNAY AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Çerkesler, diaspora turizmi, yer bağlılığı, Circassians, diaspora tourism, place attachment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı diaspora turizminin Türkiyeli Çerkeslerin yer bağlılığına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmanın kapsamı Türkiye'de yaşayan Çerkesler olmuştur. Araştırmada karma araştırma yönteminden yararlanılmıştır. 10 farklı ilden 30 kişi ile görüşme yapılmıştır. Nitel araştırmadan elde edilen bulgulardan hareket ile hazırlanan ankette, diaspora turizmine katılan Çerkeslerin diaspora turizmine katılım amaçları, yaşadıkları deneyimler ve yer bağlılığı üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Anket, Türkiye genelinde 739 kişi katılmıştır. Ayrıca, Rusya Federasyonu, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Nalçik kentine seyahat eden bir gruba katılınarak, derinlemesine gözlem gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, diaspora turistlerinin diğer turist türlerine göre farklılık gösterdiği söylenebilir. Diaspora turizmine katılan Çerkesler ise, katılım amaçları, yaşadıkları deneyimler ve yer bağlılıklarındaki değişimler açısından kendine özgü özellikler taşımaktadır. Bu anlamda, literatürde yeterince yer bulmayan diaspora turizmine ve Çerkeslerin diaspora turizmine katılımları konusuna önemli bir katkı yapıldığı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of diaspora tourism on the place attachment of Circassians live in Turkey. So, The scope of the research was the Circassians living in Turkey. Mixed research method was used in the research. 30 people from 10 different cities were interviewed. In the survey, which was prepared based on the findings obtained from the qualitative research, it was tried to determine the effects of the Circassians participating in diaspora tourism on the purpose of participation in diaspora tourism, their experiences and place attachment. The survey was attended by 739 people across Turkey. In addition, in-depth observation was carried out by joining a group traveling to Nalchik, Russian Federation, Kabardino-Balkaria Republic. In the light of the findings, it can be said that diaspora tourists differ from other types of tourists. Circassians who participate in diaspora tourism, on the other hand, have unique characteristics in terms of their purpose of participation, their experiences and changes in place attachments. In this sense, it is hoped that an important contribution has been made to diaspora tourism, which is not sufficiently covered in the literature, and to the participation of Circassians in diaspora tourism.