Ortaokul düzeyindeki özel yetenekli öğrencilerin internet bağımlılığı ile sosyal uyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between internet addiction and social adaptation levels of special students at secondary school level
- Tez No: 721928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Öğrenci, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Uyum, Gifted Student, Internet Addiction, Social Cohesion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul düzeyindeki özel yetenekli öğrencilerin internet bağımlılıkları ile sosyal uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda 2020-2021 akademik yılında öğrenim gören özel yetenekli 338 öğrenci üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu örnekleme ulaşmak için evren ve örnekleme yönelik hesaplama gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla katılımcılara İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Sosyal Uyum Ölçeği ve demografik farklılıkları değerlendirebilmek için araştırmacı tarafından geliştirilmiş demografik bilgi formu uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS (Statistical Package Programme For Social Sciences) 22 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına bakıldığında sosyal uyum ile internet bağımlılığı ve alt boyutları olan; yoksunluk, kontrol güçlüğü, işlevsellik bozukluğu ve sosyal izolasyon arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler olduğu ve internet bağımlılığının öğrencilerin sosyal uyum düzeylerini negatif düzeyde yordadığı gözlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada öğrencilerin internet bağımlılık düzeyleri ve sosyal uyumlarına demografik faktörlerin etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study was determined as examining the relationship between internet addiction and social adaptation of gifted students at secondary school level. In this direction, a study was conducted on 338 gifted students studying in the 2020-2021 academic year. In order to reach this sample, the calculation for the universe and the sample was carried out. In order to collect data within scope of the research, Internet Addiction Scale, Social Adaptation Scale and a demographic information form developed by the researcher were applied to the participants in order to evaluate the demographic differences. The analysis of the data was carried out with 22 package programs ofthe SPSS. (Statistical Package Program For Social Sciences) Looking at the results of the study, it was observed that there are negative significant relationships between social adaptation and internet addiction and its sub-dimensions; deprivation, control difficulties, decisiveness and social isolation, and internet addiction negatively affects students' social adaptation levels.