Duygusal yemenin kontrol odağıyla ilişkisinde negatif otomatik düşüncelerin aracı rolünün incelenmesi
The relationship of emotional eating with focus of control examination of the intermediate role of negative automatic thoughts
  1. Tez No: 722122
  2. Yazar: SİMAY GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YÖYEN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, kontrol odağı, otomatik düşünce, Emotional eating, locus of control, automatic thought
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, 18-30 yaş erişkin bireylerde duygusal yeme tutumu ve kontrol odağı arasındaki ilişkide duygusal yeme ve kontrol odağı türü üzerinde etkisi olduğu öngörülen negatif otomatik düşüncelerin aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri analiz yöntemleri olarak kişisel değişkenleri incelemek amacıyla betimleyici istatistiksel yöntemler, araştırma değişkenleri ve kişisel değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ve veri ölçüm araçlarından elde edilen puanların demografik değişkenlerle karşılaştırılmasında fark testleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıların, yaş, yaşadığı şehir, medeni durum, gelir, eğitim, şimdiki kilo durumu, diyet sayısı ve yakın zamanda diyete başlama düşüncesinin olma durumu dağılımları sonucunda bir farklılık oluşmadığı, duygusal yeme ve kontrol odağı arasındaki ilişkide negatif otomatik düşüncelerin aracı rolü inceleme sonucunda ise duygusal yemenin, kontrol odağının varyansını açıklayabildiği ve duygusal yeme, kontrol odağını istatistiki bakımdan anlamlı ve pozitif yönde yordadığı, bağımsız değişkenin (duygusal yeme) bağımlı değişken (kontrol odağı) üzerindeki etkisi azaldığı için kısmi aracılık etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of negative automatic thoughts, which are predicted to have an effect on emotional eating and locus of control in the relationship between emotional eating attitude and locus of control in adults aged 18-30 years. Relational survey model, one of the general survey models, was used in the research. As data analysis methods, descriptive statistical methods were used to examine personal variables, to examine the relationship between research variables and personal variables, and to compare the scores obtained from data measurement tools with demographic variables. It was found that there was no difference as a result of the distribution of the participants' age, city of residence, marital status, income, education, current weight status, number of diets and the thought of starting a diet recently, and the mediating role of negative automatic thoughts in the relationship between emotional eating and locus of control. It was concluded that emotional eating could explain the variance of locus of control and emotional eating predicted locus of control statistically significantly and positively.