Saldırganlık ve yeme tutumları arasındaki ilişkide duygusal yemenin aracı rolü
The mediator effect of emotioanl eating in the relationship between agression and eating atitudes
  1. Tez No: 699066
  2. Yazar: GÖZDE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBANUR BAYRAM KUZGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, düşmanlık, öfke, yeme tutumu, bulimiya ve yeme meşguliyeti, diyet, oral kontrol, duygusal yeme, Aggression, physical aggression, verbal aggression, hostility, anger, eating attitude, bulimia and food preoccupation, diet, oral control, emotional eating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde saldırganlık ve yeme tutumu arasındaki ilişkide duygusal yemenin aracı rolü ve saldırganlık, yeme tutumu ve duygusal yeme arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 223 kadın 70 erkek olmak üzere toplam 293 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada Demografik Bilgi Formu, Buss Perry Saldırganlık Ölçeği, Yeme Tutum Testi (EAT 26) ve Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların saldırganlık özelliklerinde, duygusal yeme davranışlarında ve yeme tutumlarında cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunmuştur. Yeme tutumunun sağlıklı ve sağlıksız olduğu durumlara göre örneklem grubunun saldırganlık ortalamasında anlamlı bir fark görülmüştür. Yeme tutumunun sağlıklı ve sağlıksız olduğu durumlara göre örneklem grubunun duygusal yeme ortalamasında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Duygusal yemenin olup olmamasına göre örneklem grubunun yeme tutumu ortalamasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Yapılan Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi sonucunda saldırganlık ve yeme tutumu arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Duygusal yeme ve saldırganlık arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Duygusal yeme ve yeme tutumu arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Test edilen yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre; bulimiya ve yeme meşguliyeti ve düşmanlık arasındaki ilişkiye duygusal yeme aracılık etmektedir. Düşmanlık ve diyet arasındaki ilişkiye duygusal yeme aracılık etmektedir. Düşmanlık ve oral kontrol arasındaki ilişkiye duygusal yeme aracılık etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the mediating role of emotional eating in the relationship between aggression and eating attitude in adults and the relationships between aggression, eating attitude, and emotional eating. The sample of the study consists of a total of 293 people, 223 women, and 70 men. Demographic Information Form, Buss Perry Aggression Scale, Eating Attitude Test (EAT 26), and Turkish Emotional Eating Scale were used in the study. As a result of the study, a significant difference was found in the aggression characteristics, emotional eating behaviors, and eating attitudes of the participants according to the gender variable. A significant difference was observed in the aggression mean of the sample group according to the healthy and unhealthy eating attitudes. It was concluded that there is a significant difference in the emotional eating average of the sample group according to the healthy and unhealthy eating attitudes. A significant difference was found in the mean eating attitude of the sample group according to the presence or absence of emotional eating. As a result of the Pearson Product Moment Correlation analysis, a statistically positive significant relationship was found between aggression and eating attitude. A statistically positive significant relationship was found between emotional eating and aggression. A statistically positive significant relationship was found between emotional eating and eating attitude. According to the structural equation model tested, emotional eating mediates the relationship between bulimia and eating preoccupation and hostility. Emotional eating mediates the relationship between hostility and diet. Emotional eating mediates the relationship between hostility and oral control.