Arap dilinin Bengal dili ve edebiyatına etkileri
- Tez No: 722133
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Arapça Öğretimi, Arap Dili'nin gelişimi, Bengal, Bengalce, Bengal kültürü, İslami Okulları, İslami Eğitim, Arabic, Arabic teaching, development of the Arabic language, Bengal, Bengali, Bengali culture, Islamic Schools, Islamic education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Arap Dili'nin Bengal dili ve edebiyatı üzerindeki etkileri incelenmektedir. Müslümanların ticaret ve İslamı yaymak için Bengal Bölgesine gelmeleriyle, bölge halkı ilk defa İslam dünyası ile karşılaşmıştır. Daha sonraki süreçte, Bangladeş bölgesi Arap Dili, edebiyat ve kültüründen etkilenmiştir. Müslüman Araplar, bölgede dil ve kültürü ile tanınmıştır. Din adamlarının davetiyle insanları İslam'ı kabul etmiş, Bengal'de camiler, medreseler ve dini eğitim kurumları inşa edilmiştir. Arap bilim insanlarının kurdukları ilmi ve dini merkezler aracılığıyla ilmi ve dini alandaki faaliyetler artmıştır. Bu durum Bengal halkının günlük yaşamda daha sık Arapça kelimeler kullanmasına yol açmıştır. Arapça kelimeler orijinal halleriyle Bengal diline girmiş, hatta bu dil Bengalce için iyi bir sentez oluşmuştur. Arap dil ve edebiyatının Bengalce üzerindeki etkisini belirleyebilmek için kapsamlı literatür taramaları, Bangladeş'teki İslam alimleri, Arap dili uzmanları ve politikacılar ile derinlemesine bir görüşmeler yapılmış, çalışmanın niteliği ve kapsamını daha da zenginleştirilmiştir. Çalışma sonucu ortaya şu veriler çıkmıştır: a) Bölgeye Müslümanların gelişiyle Bengal diline giren Arapça kelimeler tespit edilmiştir. b) Arapça kelimelerin Bangladeş ve Bengalce'ye giriş yöntemleri belirlenmiştir. c) Arap dilinin Bengal dil ve edebiyatını ne ölçüde ve nasıl etkilediği açıklanmaya çalışılmıştır. d) Bangladeş'teki İslami din kurumlarının Arap dilinin yaygınlaşmasına katkısı ele alınmıştır. Arap dilinin Bengalce'deki etkisi, Bengal halkının İslam dünyasıyla yakınlaşmasına olumlu katkı sağlayacaktır. Bu yüzden Bangladeş Dil Akademisi ve Alia ve Qawmi Medresesi'ndeki eğitim sistemi aracılığıyla okulların Arapça öğretim yapan kurumlara destek verilmelidir. Çalışmamızda Bangladeş'teki Arap dilinin etkisi, kapsamı ele alarak, bu alanda bu çalışma ile, bu alana katkı sunulmuş ve yeni bulgular ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The particular study aims at finding evolution of Arabic Language and its influences over Bengali language and literature. Since the discovery of Bengal by Arabs for trading purpose and the coming of Muslim saints to spread religion, Bengal or Bangladesh more specifically of the then un-divided India has been influenced by Arabic Language and their culture. Arab as a nation has own long renowned culture and Arabic language has the recognition of worldly accepted sacred language. Being motivated by preachers a lot of people embrace Islam and Bengal observed establishment of mosques, madrasas and higher religious educational institutions. Due to exploration of Arabs and establishment of religious centers and subsequently to perform religious activities people of Bengal have had the experience of being introduced with and started using Arabic words more frequently in their daily life. Thus, a lot of Arabic words entered in Bangla language in their original form and gradually Arabic made an entry in Bangla language and sometime these two have made a mixture. The prospective study will be qualitative in nature using extensive literature surveys and an in-depth interview from the experts, users and policy makers of Islamic and Arabic studies in Bangladesh. Study result will reveal: a) The history of entrance of Arabic Language in Bangladesh and Bangla Language, b) Methods of inclusion of Arabic words in Bangladesh and Bangla language, c) To what extent and how Arabic language influences the culture of Bangladesh and d) The contribution of Islamic religious institutions in circulation of Arabic Language in Bangladesh. The study limits its exploration within the scope of Bangladesh and only on Arabic language. The present study will contribute with most recent findings and will display scholar's opinions regarding Arabic practices in Bangladesh.