Kemal Karpat'ın hayatı, tarihçiliği, eserleri
Kemal Karpat's life, historianship, works
- Tez No: 722188
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Kemal Karpat, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, sosyal tarih, Osmanlı Devleti, Yakınçağ tarihi, Kemal Karpat, Turkey history, social history, the Ottoman Empire, the history of the Modern Era
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tezin amacı, tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat hakkında bilgi vermek ve ilmi değerini ifade etmeye çalışmaktır. Kemal Karpat, Osmanlı sosyal tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile ilgili çalışmalar yapmıştır. O, Yakınçağ tarihi ile ilgili Türkiye'de ve Dünya'da önemli roller üstlenmiştir. Bu çalışmada Kemal Karpat'ın yaşam öyküsü, tarihçiliği, eserleri incelenmiştir. Kemal Karpat, sözlü tarih alan çalışmalarını Türkiye'de ilk defa yapan bilim insanıdır. Amerikalı ve Avrupalı bilim adamlarından önce sözlü tarih çalışmalarını başlatmıştır. Kemal Karpat'a göre Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bağlantı vardır ve Türkiye, Osmanlı Devleti'nin kültür ve medeniyetinin varisidir. O, Osmanlı Devleti'nin insanlık tarihine katkılar sunduğunu belirtmiştir. Karpat, Türkiye'de ve yurtdışında çalışmış bir akademisyen olarak yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanmıştır. Bildiği yabancı diller sayesinde atıf gösterdiği referansları orijinal dillerinde inceleyebilmiştir. Olayları salt kronolojik açıdan değil neden-sonuç ilişkisi içinde ve geçmiş ve bugünü karşılaştırmalı olarak değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to give information about the historian Prof. Dr. Kemal Karpat and to express his scientific value. Kemal Karpat, has done studies on social history of the Ottoman Empire and politicial history of the Republic of Turkey. He related the history of the Modern Era in Turkey and played significant roles in the world. In this study, the life story, historiography and works of Kemal Karpat were examined. He is the first scientist who did oral history studies in Turkey. He started oral history studies before American and European scientists. According to Kemal Karpat there is a link between the Ottoman Empire and the Republic of Turkey and Turkey is the successor of Ottoman Empire's culture and civilization. He stated that the Ottoman Empire contributed to the history of humanity. Karpat benefited from domestic and foreign sources as an academician who studied Turkey and abroad. Thanks to the foreign languages he knew, he was able to examine the references he cited in their original languages. He evaluated the events not only in chronological terms, but in a cause-effect relationship and comparatively with the past and present.