Akromegali tanılı hastalarda yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, beden algısı ve cinsel fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life, depression, anxiety, body perception and sexual functions in patients diagnosed with acromegaly
  1. Tez No: 722260
  2. Yazar: RÜMEYSA AYŞE GÜLLÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KIRLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akromegali, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Anksiyete, Beden algısı, Cinsellik, Acromegaly, Quality of life, Depression, Anxiety, Self Image, Sexuality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Akromegali birçok sistemi tutabilen, bedensel şekil bozukluğu ve hormonal değişikliklere neden olabilen kronik bir hastalıktır. Bu çalışmada, akromegali hastalarında depresyon ve anksiyete düzeyi, yaşam kalitesi, beden algısı ve cinsel işlev bozukluklarının incelenmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmamıza Bursa Uludağ Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniği'nden takip edilen 52 akromegali hastası ile 51 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Katılımcılar bir defa kesitsel olarak görüldü; Sosyodemografik Veri Formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği-Kısa Formu (WHOQoL-BREF-TR), Beck Depresyon Ölçeği (BECK-D), Beck Anksiyete Ölçeği (BECK-A), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) ve Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ile değerlendirildi. Akromegali hastalarının GRDCÖ toplam, sıklık, doyum, sertleşme bozukluğu ve erken boşalma alt boyut puanlarının, kontrollere göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Cinsel işlev bozuklukları ileri yaş, kadın cinsiyet, çalışmama, menopoza girme ve eşlik eden diabetes mellitus varlığı ile ilişkiliydi. Hasta ve kontrol grubunun depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında farklılık yoktu. Akromegali hastalarının beden algısının, kontrollere göre anlamlı derecede bozuk olduğu görüldü. Hastalardaki olumsuz beden algısı, depresyon ve anksiyete düzeyiyle ilişkiliydi. Hem hasta hem kontrol grubunda, beden algısı ile yaşam kalitesi arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki olduğu; cinsel işlev bozuklukları, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile yaşam kalitesi arasında ters yönde bir ilişki bulunduğu görüldü. Hastalık aktivitesine göre yaşam kalitesi, cinsel işlev bozuklukları, beden algısı, depresyon ve anksiyete belirtileri arasında fark bulunmadı. IGF-1 ve T4 değerleri ile GRCDÖ toplam puanları arasında ters yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Akromegali hastalarının ruhsal bozukluklar ve cinsel işlev bozuklukları açısından riskli bir grup olduğu göz önüne alınarak, hastaların rutin takiplerinde psikopatoloji ve cinsel işlevlerin sorgulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Acromegaly is a chronic disease which can affect several systems and causes somatic disfigurement and hormonal changes. The aim of this study was to examine the depression and anxiety level, quality of life, body image and sexual dysfunctions in patients with acromegaly and to compare them with the healthy control group. 52 patients with acromegaly who were being followed-up by Bursa Uludağ University Endocrinology Polyclinic and 51 healthy individuals were included. Participants were seen cross-sectionally once and evaluated with World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form (WHOQoL-BREF-TR), Beck Depression Scale (BECK-D), Beck Anxiety Inventory (BECK-A), Body Image Scale (BAI) and Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS). In our study, it was seen that the GRDCS total, frequency, satisfaction, erectile dysfunction and premature ejaculation subdimension scores of the acromegaly patients were significantly higher than the controls. Sexual dysfunctions were associated with advanced age, female gender, being unemployed, menopausal, and the presence of concomitant diabetes mellitus. There was no difference between the depression and anxiety levels of the patient and control groups. Body image of patients with acromegaly was found to be significantly impaired compared to controls. Negative body image was associated with depression and anxiety levels. In both the patient and control groups, there was a significant positive correlation between body image and quality of life; there was a negative correlation between sexual dysfunctions, depression and anxiety levels and quality of life. There was no difference between quality of life, sexual dysfunctions, body image, depression and anxiety symptoms according to disease activity. A significant negative correlation was found between IGF-1 and T4 values and GRISS total scores. In conclusion, considering that patients with acromegaly are a risky group in terms of mental disorders and sexual dysfunctions, it is recommended to question psychopathology and sexual functions in the routine follow-up of patients.