Fenomenolojik sosyoloji: Temel tartışmalar
Phenomenological sociology: Key discussions
- Tez No: 722367
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Commentator Sociology, Phenomenology, Phenomenological Sociology, Community Self, Proto-Sociology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmadaki amacımız, fenomenolojik sosyolojinin imkân ve kapsamını ele alacağımız bir araştırma ortaya koymaktır. Fenomenolojik sosyoloji yaklaşımı, ülkemizin sosyal bilimcileri tarafından yeterince tartışılmış ve kavramları analiz edilmiş değildir. Bu açıdan çalışmamız, ilk olarak fenomenolojik sosyolojinin kuramsal yönlerine ağırlık vermeyi hedeflenmektedir. Yaklaşımın öncüsü ve kurucusu Alfred Schutz'tur. Schutz sonrası Luckmann, Berger ve Garfinkel gibi isimler yaklaşımın hem tanıtılmasında hem de geliştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Bu çerçevede çalışmada ilk olarak yaklaşımın kuruluşu ve gelişim aşaması ele alınmaktadır. Çalışmanın devamında yaklaşımın imkanlarını sınamak adına toplumsal benlik kavramı üzerinden değerlendirmeler bulunmaktadır. Anahtar Kavramlar: Yorumcu Sosyoloji, Fenomenoloji, Fenomenolojik Sosyoloji, Toplumsal Benlik, Proto-Sosyoloji
Özet (Çeviri)
Our goal in this study is to put forward research in which we will consider the possibilities and scope of phenomenological sociology. The phenomenological sociology approach has not been adequately discussed and its concepts analyzed by our country's social scientists. In this respect, our study is first aimed at weighing in on theoretical aspects of phenomenological sociology. The pioneer and founder of the approach is Alfred Schutz. Post-Schutz, names such as Luckmann, Berger, and Garfinkel played an important role in both promoting and developing the approach. Within this framework, the study first addresses the establishment and development phase of the approach. In the continuation of the study, there are evaluations on the concept of the social self to test the possibilities of the approach.