Ortaokul ve liselerde çalışan öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyi ile bilgi paylaşım düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between the level of social capital and the level of knowledge sharing of teachers working in secondary and high schools
- Tez No: 722442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Okul, Sosyal Sermaye, Bilgi Paylaşımı, Education, School, Social Capital, Information Sharing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul ve liselerde çalışan öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri ile bilgi paylaşımı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler t testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, 2019–2020 Eğitim-Öğretim Yılında İstanbul ilinin Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt ilçelerinde bulunan resmi ortaokul ve liselerden en az 30 kadrolu öğretmeni bulunan okullardan asgari 300 öğretmene anket uygulanmıştır. Bu çalışma tesadüfî olarak seçilen ve ölçme aracına cevap vermeyi kabul etmiş öğretmenlerin görüşleriyle sınırlıdır. Bu veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Sosyal sermaye ölçeği ile güven, norm ve değerler, sosyal ağlar, ilgi, etkileşim ve katılım ve bağlılık ve aidiyet alt boyutları arasında istatiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Katılımcıların okulda bilgi paylaşımı düzeyleri ile sosyal sermaye düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between social capital levels and information sharing levels of the teachers who work in secondary schools and high schools. Correlational survey model is used in this research. The data is analyzed through t test and one-way analysis of variance methods. The questionnaire is applied to minimum 300 teachers who work in public secondary schools and public high schools which have at least 30 permanent teachers in their constitution within the districts, Avcilar, Beylikdüzü and Esenyurt in İstanbul city in 2019-2020 academic year. This study is limited to the views of randomly selected teachers who agreed to answer the measurement tool. The Data is analyzed through SPSS data analysis software. Statistically significant and a positive correlation is detected between the subscales of trust, norms and values, social relations, interest, interaction and participation and commitment and belongingness through social capital scales. There is a statistically significant positive correlation between the participants' social capital levels and information sharing scales in school.