Sağlıkta şiddet ile iş doyumu ve benlik saygısı arasındaki ilişkiler
Relationships between violence in health and job satisfaction and self-esteem
- Tez No: 722443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, İşletme, Healthcare Management, Social Work, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Şiddet, İş doyumu, Benlik saygısı, Health Care Worker, Violence, Job satisfaction, Self-esteem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Toplumun her alanında artan şiddet olayları, sağlık kurumlarında da son yıllarda ciddi artış göstermiştir. Her kesimden bireyi yakından ilgilendiren sağlık hizmeti ve sağlık hizmetinin kalitesinde kilit rol oynayan sağlık çalışanlarının motivasyonları oldukça önemlidir. Bu motivasyon düzeyine baktığımızda, işten memnun olma ya da olmama halini anlatan iş doyumu kavramı ve kişinin kendisi hakkındaki düşünce ve tutumlarını anlatan benlik saygısı kavramı karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma durumlarına göre iş doyumu ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nicel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Araştırma Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi ise söz konusu hastanede görevli olan kişilerden oluşmaktadır (n=230). Araştırmada veri toplama aracı olarak ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan ve katılımcıların demografik bilgilerini ve şiddet deneyimlerini içeren toplam 13 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu, iş doyum düzeyini ölçmek için Minnesota İş Doyum Ölçeği ve benlik saygısı tespit edebilmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 Paket Programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın betimsel analiz kısmında sosyodemografik değişkenler, her değişken için frekans ve yüzde değerleri verilerek sunulmuştur. Araştırmanın açıklayıcı analiz kısmında Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Anova Testi (F –testi) ile Bağımsız Örneklem t-Testi, Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Bulgulara göre sağlık çalışanlarının iş doyumu ve benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı ilişki vardır. Çalışanların cinsiyet, yaş, meslek türü, kıdem ile benlik saygısı, yaş, eğitim düzeyi, meslek türü, şiddete dair endişe duyma, şiddete maruz kalma ile iş doyumu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Şiddete maruz kalan sağlık personelinin iş doyum düzeyinin şiddete maruz kalmayan sağlık çalışanına göre daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence, which has increased in all areas of society, has also increased significantly in health institutions in recent years. The motivation of health care workers, who play a key role in the quality of health care and health care, which is closely related to individuals from all walks of life, is very important. When we look at this level of motivation, we come across the concept of job satisfaction, which describes the state of being satisfied or dissatisfied with the job, and the concept of self-esteem, which describes the thoughts and attitudes of the person about himself. This research aims to determine the relationship between job satisfaction and self-esteem according to the exposure of health workers to violence. The study was carried out by quantitative method. The research was carried out at Ankara Gazi University Health Application and Research Center. The sample of the study consists of people working in the hospital in question (n=230). As a data collection tool in the research, the Personal Information Form consisting of 13 questions in total, which was prepared in line with the relevant literature and including the demographic information and violence experiences of the participants, the Minnesota Job Satisfaction Scale to measure the level of job satisfaction, and the Rosenberg Self-Esteem Scale to determine the self-esteem were used. The obtained data were analyzed through SPSS 23 Package Program. In the descriptive analysis part of the study, sociodemographic variables were presented by giving frequency and percentage values for each variable. In the explanatory analysis part of the research, Correlation Analysis, One-Way Anova Test (F-test), Independent Sample t-Test, Mann Whitney U test were applied. According to the findings, there is a significant relationship between the job satisfaction and self-esteem levels of health workers. A significant relationship was found between the gender, age, occupation type, seniority and self-esteem, age, education level, occupation type, anxiety about violence, exposure to violence and job satisfaction of the employees. It has been determined that the job satisfaction level of the health personnel who are exposed to violence is lower than that of the health workers who are not exposed to violence.