Işık geçiren seramik bünye kompozisyonlarının geliştirilmesi ve uygulanması
Illuminate ceramic body compositions development and implementation
- Tez No: 722448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK BARAN TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Porselen, ışık geçirgenliği, seramik bünye, Porcelain, transparency, ceramic body
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünyada ve ülkemizde porselen çamuruna ilgi çok fazladır. Zor bir yapısı olan porselen disiplinli bir çalışma gerektirir. Porselenin kullanım alanları çok geniş olup, yüksek sıcaklıkta pişirilmeleri dayanıklılığı ve zarif duruşuyla ilgi uyandırır. Transparan görünümüne sahip olması ise bu ilgiyi daha da arttırmaktadır. Bu çalışmada özel hammaddeler ve çamurlar kullanılmadan halihazırda karo, seramik sağlık gereçleri fabrikalılarında kullanılan hammaddelerle döküm özelliğine sahip seramik kompozisyonlarının ışık geçirgenliğine olan etkisi incelenmiştir. Oluşturulan reçeteler 4'lü sistem ile çalışılmış, 1220-1240oC pişirilerek ışık geçirgenliği (transparanlık) ve döküm özellikleri incelenerek, ışık geçirgenliği, bünye yapısı, yüzey parlaklığı ve deformasyonları incelenmiştir. Bu çalışmanın devamı olarak farklı döküm kalınlıklarının transparanlığa etkisi de incelenmiştir. Çalışma sonucunda piyasada kolaylıkla ulaşılabilecek hammaddeler ile ışık geçirgenliğine sahip seramik bünyeler geliştirilmiş ve uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a great interest in porcelain clay in the world and in our country. Porcelain, which has a difficult structure, requires disciplined work. Porcelain has a wide range of uses, and it arouses interest with its durability and elegant stance when it is fired at high temperatures. The fact that it has a transparent appearance increases this interest even more. In this study, the effect of casting ceramic compositions on the light transmittance of the raw materials currently used in tile and ceramic sanitaryware factories, without using special raw materials and slip, was investigated. The formulas created were studied with the 4th system, and their light transmittance (transparency) and casting properties were examined by firing at 1220-1240oC, and their light transmittance, body structure, surface gloss and deformations were examined. As a continuation of this study, the effect of different casting thicknesses on transparency was also investigated. As a result of the study, raw materials that are easily accessible in the market and light transmittance ceramic bodies were developed and their applications were realized.