Bankaların sermaye yapılarının performanslarına etkisi: BİST'te bir uygulama
The effect of banks' capital structures on performance: An application on BIST
- Tez No: 722561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Sermaye Yapısı Teorileri, Modigliani&Miller Teoremi, Banka performansı, Panel Veri Analizi, Capital Structure, Capital Structure Theories, Modigliani&Miller Theory, Bank Performance, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Finansal sistemin hayati bir bileşeni olarak bankalar fon fazlası olanlar ile fon ihtiyacı olan birimler arasında finansal aracılık hizmetini yerine getirerek ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlarlar. Küreselleşmiş bir dünyada risklerin önemli ölçüde artması bankaların sermaye yapısına ilişkin kararları ile finansal performansı arasındaki ilişkinin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada amaç Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve pay senetleri BİST'e kote ticari bankaların sermaye yapısı kararının finansal performans üzerindeki etkisini ampirik olarak araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada, 9 ticari bankanın 2010-2020 dönemini kapsayan 11 yıllık panel verileri kullanılmıştır. Çalışmada bankalarının kârlılık performansını temsil etmek için ortalama aktif karlılığı ve ortalama özkaynak karlılığı değişkenleri kullanılmıştır. Ayrıca, bankaların sermaye yapısı kararlarını temsil etmek için ise mevduatın toplam aktiflere oranı, alınan kredilerin toplam aktiflere oranı ve toplam yabancı kaynakların toplam aktiflere oranı gibi üç alternatif değişken kullanılmıştır. Analiz kapsamında ticari bankaların kârlılık performansı üzerinde etkili olan sermaye yapısı değişkenlerini belirlemede heteroskedastisite, otokorelasyon, ve yatay kesit bağımlılığı sorunlarını dikkate alan Driscoll-Kraay tahmin edicisi kullanılmıştır. Ortalama aktif kârlılığı (OAK) ve ortalama özkaynak kârlılığının (OÖKK) bağımlı değişken olduğu regresyon modellerinde, mevduatın toplam varlıklara oranı ile OAK ve OÖKK değişkenleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte, çalışmada hem OAK hem de OÖKK değişkenlerinin alınan kredilerin toplam aktiflere oranı ve toplam yabancı kaynakların toplam aktiflere oranından negatif ve anlamlı bir şekilde etkilendikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, Türk finansal sistemi oluşturan en önemli finansal kurumların bankalar olduğu gerçeğinden hareketle bu çalışmanın bulguları ülke ekonomisinde yer alan diğer sektörlerin gelişmesi ve rekabet üstünlüğü elde edebilmesi, finansal istikrarın tesis edilmesi ve ülke ekonomisinin gelişmesi ve büyümesi açısından karar verici mekanizmalara yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
As a vital component of the financial system, banks make significant contributions to the country's economy by providing financial intermediation between those who have surplus funds and those in need of funds. The significant increase in risks in a globalized world has led to questions about the association between banks' capital structure decisions and their financial performance. The aim of this study is to empirically investigate the effect of the capital structure decision of commercial banks operating in the Turkish banking sector and whose stocks are quoted on the BIST, on financial performance. For this purpose, 11-year panel data covering the 2010-2020 period of 9 commercial banks are employed in the study. In the study, average return on assets (AROA) and average return on equity (AROE) variables were utilizedin order to represent the profitability performance of commercial banks. In addition, three alternative variables such as the ratio of deposits to total assets, the ratio of loans receivedto total assets and the ratio of total liabilities to total assets are used to represent the capital structure decisions of commercial banks. Within the scope of the analysis, the Driscoll-Kraay estimator, which takes into account heteroscedasticity, correlation, and cross-section dependency problems, was utilized in determining the capital structure variables that have an effect on the profitability performance of commercial banks. In the regression models where the AROAand AROE are dependent variables, a positive and significant relationship is determined between the ratio of deposits to total assets and independent variables. However, in the study, it is determined that both AROA and AROE variables are negatively and significantly affected by the ratio of loans received to total assets and the ratio of total liabilities to total assets. As a result, considering the fact that banks are the most important financial institutions that make up the Turkish financial system, the findings of this study can guide the decision-making mechanisms in terms of the development and competitive advantage of other sectors in the country's economy, the establishment of financial stability and progress of the country's economy.