Diyabetik polinöropatinin şiddeti ile Vit. B12 düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between the severity of diabetic polyneuropathy and Vit. B12 level
- Tez No: 722644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik polinöropati, vitamin B12, homosistein, MMA, TCSS, Diabetic polineuropathy, vitamin B12, homocysteine, MMA, TCSS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Tip 2 diyabeti olan ve diyabetik polinöropatisi bulunan hastalarda B12 vitamininin düzeyi ile diyabetik polinöropatinin şiddeti arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve Yöntem: Diyabetik polinöropatisi bulunan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalarda rutin biyokimyasal parametreler, HbA1c, vitamin B12, folat, homosistein, MMA düzeyleri ölçüldü. Tüm hastaların nöropati şiddeti Toronto klinik skorlama sistemi (TCSS) ile değerlendirildi. Hastalar vitamin B12≤300 pg/ml (Grup 1) ve vitamin B12>300 pg/ml (Grup 2) olmak üzere sırasıyla 36 ve 34 kişilik iki gruba ayrıldı. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS Windows version 23.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Grup 1'de TCSS skor ortalaması 10,83 (±3,85) iken Grup 2'de TCSS skor ortalaması 9,41 (±4,61) olarak ölçüldü (p=0,083). Her iki grubun TCSS evrelerinin dağılımı da benzerdi (p=0,287). Grup 1 ve Grup 2'deki tüm hastaların TCSS skoru ile DM süreleri ve nöropati süreleri arasındaki ilişkiye yönelik korelasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla p=0,008, r=0,316; p=0,004, r=0,341). DM ve nöropati süresi kovaryant olarak değerlendirilerek grupların TCSS skorları arasında kovaryans analizi yapıldı ve istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0,126). Hastalar HbA1c düzeylerine göre ≤7, 7-8, 8-9, ≥9 olarak kategorize edilerek HbA1c kategorileri ile Toronto evreleri karşılaştırıldı. HbA1c kategorisi ile Toronto evresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,757). Sonuç: Diyabetik polinöropatinin şiddeti ile vitamin B12 düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ancak TCSS skoru ile diyabet ve diyabetik nöropati süresi arasında anlamlı korelasyon saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the status of vitamin B12 in patients with type 2 diabetes and diabetic polyneuropathy and to investigate the relationship between its level and the severity of diabetic polyneuropathy. Material and Methods: Seventy patients with diabetic polyneuropathy were included in the study. Routine biochemical parameters, HbA1c, vitamin B12, folate, homocysteine, MMA levels were measured in all patients. Neuropathy severity of all patients was evaluated using the Toronto clinical scoring system (TCSS). The patients were divided into two groups of 36 and 34 patients, respectively, as vitamin B12≤300 pg/ml (Group 1) and vitamin B12>300 pg/ml (Group 2). The data obtained from the study were analyzed with the SPSS Windows version 23.0 program. Results: While the mean TCSS score in Group 1 was 10.83 (±3.85), the mean TCSS score in Group 2 was 9.41 (±4.61) (p=0,083). The distribution of TCSS stages in both groups was similar (p=0,287). A statistically significant positive correlation was found in the correlation analysis for the relationship between TCSS score, duration of DM and duration of neuropathy in all patients in Group 1 and Group 2 (respectively p=0,008, r=0,316, p=0,004, r=0,341). The duration of DM and neuropathy were evaluated as covariance, and covariance analysis was performed between the TCSS scores of the groups, and no statistically significant difference was found (p=0,126). Patients were categorized as ≤7, 7-8, 8-9, ≥9 according to their HbA1c levels, and HbA1c categories and Toronto stages were compared. There was no statistically significant relationship between HbA1c category and Toronto stage (p=0,757). Conclusion: No significant correlation was found between the severity of diabetic neuropathy and vitamin B12 level. However, a significant correlation was found between the TCSS score and the duration of diabetes and diabetic neuropathy.