Erken ergenlik döneminde bilinçli farkındalık ve sürekli kaygı arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı rolü
The mediating role of self-esteem in the relationship between mindfulness and trait anxiety in early adolescence
  1. Tez No: 722739
  2. Yazar: ZELİHA HANDENUR SAĞLIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMÜT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, bilinçli farkındalık, sürekli kaygı, benlik saygısı, Early adolescence, mindfulness, trait anxiety, self-esteem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken ergenlik döneminde bilinçli farkındalık ve sürekli kaygı arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı rolünü belirlemektir. Araştırma örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Katılımcılar İzmir'de 2020-2021 eğitim öğretim yılında bir özel ortaokulda 5, 6, 7, ve 8. sınıflarına devam eden öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmaya 344 (Kız: 221 Oğlan: 123) ergen dahil edilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla Demografik Bilgi Formu, Çocuk ve Ergenler için Bilinçlilik Ölçeği (CAMM), Çocuklar için Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği veri toplama araçları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, Process Aracı Analizi Model 4 uygulamıştır. Analizin güven aralığını belirlemek amacıyla Bootstraping işlemi uygulanmış ve sonuçların istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, erken ergenlik döneminde bilinçli farkındalık, sürekli kaygı ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu araştırmanın kapsamında bilinçli farkındalık ve sürekli kaygı arasındaki ilişkide benlik saygısı potansiyeli aracı rol olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda bilinçli farkındalık ve sürekli kaygı arasındaki ilişkide benlik saygısının kısmi aracı rol oynadığı görülmüştür. Bulgular ve çıkarımlar alanyazın ışığında tartışılarak gelecekte yapılacak araştırmalar ve uygulamalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the mediating role of self-esteem in the relationship between mindfulness and trait anxiety in early adolescence. The research sample was selected by a convenient sampling method. Participants consisted of students attending 5th, 6th, 7th and 8th grades in a private secondary school in Izmir in the 2020-2021 academic year. In this study, 344 (Girl: 221 Boy: 123) adolescents were included. Demographic Information Form, Mindfulness Scale for Children and Adolescents (CAMM), State and Trait Anxiety Scale for Children, and Rosenberg Self-Esteem Scale were used to collect data in the study. The data were analyzed in the SPSS 22 program. Within the scope of the research, Pearson Product Moments Correlation and Process Tool Analysis Model 4 was applied to analyze data. The bootstrapping process was applied to determine the confidence interval of the analysis and the results were found to be statistically significant. As a result, a significant relationship was found between mindfulness, trait anxiety, and self-esteem in early adolescence. The possibility of self-esteem was evaluated as a mediator role in the relationship between mindfulness and trait anxiety and it was seen that self-esteem plays a partial mediating role in the relationship between mindfulness and trait anxiety. Findings and implications are discussed in the light of the literature, and suggestions for future research and applications are presented.