Toraks travmalı hastalarda komplikasyonları öngörmede hematolojik ve biyokimyasal belirteçler
Hematological and biochemical markers for prediction of complications in patients with thoracic injury
  1. Tez No: 722741
  2. Yazar: HASAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDANE MELİKE DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Crp albumin oranı, platelet lenfosit oranı, nötrofil lenfosit oranı, Crp albumin ratio, platelet lymphocyte ratio, neutrophil lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Göğüs cerrahisi kliniğine yatarak tedavi gören künt ve keskin toraks travması olan hastaların yatarak takip edildiği sırada yatış anında alınan kandaki CRP/Albumin, platelet/lenfosit, nötrofil/lenfosit oranlarının gelişebilecek morbid komplikasyonları (hemotoraks, pnömotoraks, atelektazi, pnömoni), hastane yatış süresi, yoğun bakım yatış süreleri ve mortaliteyi öngörmede kullanılabilirliğini belirleyebilmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza servisimize yatarak takip edilen 18-85 yaş arası hastalar dahil edilmiştir. Başka branşlar tarafından acil opere edilen hastalar çalışmanın dışında tutulmuştur. Yatarak tedavi gören hastalarımızdan yattıkları anda alınan kandaki CRP, Albumin, Platelet, Lenfosit, Nötrofil değerleri kaydedildi. Servis yatış süreleri, yoğun bakım yatış süreleri ve yattıkları süre boyunca gelişen komplikasyonlar kaydedildi. Belirtilen kanlardaki oranlar ile hastaların yatış süreleri ve komplikasyonları arasındaki bağlantı incelenmiştir. Bulgular: Komplikasyon gelişen hasta grubunda crp, nötrofil, crp/albumin, platelet/lenfosit, nötrofil/lenfosit oranlarında istatistiksel olarak anlamlı yükseklik bulunmuştur. Komplikasyon gelişen hasta grubunda servis yatış süresi, yoğun bakım yatış süresi ve toplam yatış süresi daha fazla olduğu görüldü. Platelet, lenfosit, albumin değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadı Sonuç: Crp, nötrofil, crp/albumin(CAR), platelet/lenfosit(PLR), nötrofil/lenfosit(NLR) değerleri toraks travmalı hastalarda komplikasyonlar ile ilişkili olabileceği görülmüştür. Platelet, lenfosit, albumin değerlerikomplikasyonlar arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Determinating on the patients with blunt and sharp thoracic trauma who were hospitalized in the thoracic surgery clinic usability in predicting mortality thay may develop, the time of hospitalization, duration of intesive care, CRP/Albumin, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyteratios in the blood taken from the patients during hospitalization and thier potential complications (hemothorax, pneumothorax, atelectasis, pneumonia), hospital stay, intensive care stay and mortality that may develop. Materials and Methods: Patients between the ages of 18-85 who were hospitalized in our service were included in our study. Patients who underwent emergency surgery by other branches were excluded from the study. CRP, Albumin, Platelet, Lymphocyte and Neutrophil values in the blood taken from our inpatients were recorded. Duration of the hospitalization in the ward, duration of the hospitalization in the intensive care unit, and complications during hospitalization were recorded. The relationship between these rates and the length of stay of the patients and their complications was examined. Results:Statistically significant increase was found in CRP, neutrophil, crp/albumin, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyteratios in the patient group with complications. It was observed that the duration of the hospitalization in the service, the duration of the hospitalization in the intensive care unit, and the total duration of hospitalization in the patient group with complications were longer. There was no significant difference in platelet, lymphocyte and albumin values. Conclusions:Crp, neutrophil, crp/albumin (CAR), platelet/lymphocyte (PLR), neutrophil/lymphocyte (NLR) values were found to be effective in predicting complications in patients with chest trauma. It is detected that there is no significant relationship between latelet, lymphocyte and albumin values while predicting complications.