Toraks travmalarında acil servis yönetiminde ve komplikasyonların tahmininde skorlama sistemlerinin kullanımı
In emergency service management of thoracic trauma andscoring systems in predicting complicationsuse of
  1. Tez No: 860451
  2. Yazar: ABİDİN MUSA KAPCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BİLİR, UZMAN MÜMİN MURAT YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Toraks travmaları, skorlama sistemleri, komplikasyonlar, acil servis, Thoracic traumas, scoring systems, complications, emergency department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Travma hastalarında hastaneye yatırılan olguların 1/3'ünü toraks travmaları oluşturur ve travmaya bağlı ölümlerin yaklaşık %20-25'inin toraks travmalarına bağlı olduğu bildirilmiştir. Travma sonrası ölümler, temelde motorlu taşıt kazaları (%32), ateşli silah yaralanmaları (%22) ve düşmelerdir (%9). Bu çalışmada göğüs travmalarında komplikasyonlar, hastane yatış süreleri, morbidite ve mortalite oranlarını etkileyen risk faktörleri skorlama sistemleri ışığında değerlendirildi ve bu skorlama sistemlerinin birbirine üstünlüğü ve hangilerinin acil serviste kulanılabilirliği araştırıldı. Toraks travmalarının yönetiminde bu skorlama sistemlerini kullanmanın hastalardaki belirli parametlere göre; komplikasyon gelişimi, hastane yatış süresi, mortalite gibi neticelerin tahmininde bizlere yardımcı olabileceği bilinmekte lakin tek başına bu skorlamaların hastanın klinik gidişatında belirleyici olmadığı; anamnez, fizik muayene, komorbiditeler, travma mekanizması, ek travmalar vs. gibi birçok etkenin bu hastalarda belirleyici olabileceği çalışmamızda tartışıldı. Bu çalışmada; hastaların taburculuk, hastane yatış süresi, morbidite ve mortalitelerine bakılarak, en etkin ve hastanın klinik gidişatına ve tedavi planına en çok bizi yaklaştıran skorlama sisteminin hangisi veya hangileri olduğunu araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma etik kurul onayı alınarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne ayaktan ve ambulans ile başvuran, toraks travmalı hastalar üzerinde yapılmıştır. Acil servise Ocak 2021-Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran tüm toraks travmalı hastalar incelenip bu hastalardan patoloji saptanan hastalar tespit edilip, yaş, cinsiyet ve komorbiditeleri kaydedilip, bu hastalarda gelişen komplikasyonlar takip edildi ve hastane yatış süreleri kaydedildi. viii Bu veriler ışıgında 6 farklı skorlama sistemi olan: Revize Edilmiş Travma Skoru (RTS), Kısaltılmış Yaralanma Ölçeği (AIS),American Association for the Surgery of Trauma Skoru (AAST), Rib fracture scoring sistem (RFS), Chest Trauma Scoring System (CTS), Rib Score (RS) skorlamaları ile elde edilen skorlar hesaplandı. komplikasyon gelişimi ve mortalite tahimini açısından bu skorlamaların acil serviste kullanılabilme uygunluğu araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda komplikasyonları öngörmede AUC değeri 0.702 ile en yüksek değere ulaşan CTS skoru olmuştur. CTS için kesme değerinin 6'nın üstünde olması komplikasyon öngöremede %78 duyarlılığa ve %56 özgüllüğe sahip olarak bulunmuştur. Bununla birlikte diğer skorlama sistemlerinin CTS skoruna yakın değerlerde olduğunu belirtmek gerek. Skonder kazanımımız olan skorlama sistemlerinin mortalite tahmininde ise 0.774 AUC değeri ile AIS skoru mortaliteyi en iyi tahmin eden skorlama sistemi olmuştur. Mortalite tahmininde genel travma skorlama sistemleri olan RTS ve AIS, toraksa spesifik skorlama sistemlerinden üstün bulunmakla birlikte RTS için kesme değerinin 7'nin altında olması %50 duyarlı ve %97 özgül (AUC: 0.742), AIS için kesme değerinin 6'nın üstünde olması %66 duyarlı, %79 özgül (AUC: 0.774) bulunmuştur. Toraksa spesifik skorlama sistemlerinden AAST sorkunun kesme değeri 3'ün üstünde olması %100 duyarlı, %29 özgül (AUC: 0.686) bulunmuş olup diğer toraks spesifik skorlama sistemlerinden üstün bulunmuştur. Sonuç: Toraks travmalarında acil servis yönetiminde ve komplikasyonların tahmininde mevcut skorlama sistemlerinin kullanılabileceği düşüncesinden, çalışmamız doğrultusunda istatistiksel olarak uzaklaşıldı. Çalışmamızda travma skorlarının mortaliteyi ve komplikasyonu ön görmede yeteri kadar duyarlı ve özgül olmadığı ortaya konmuştur. Komplikasyonları tahmin etmede skorlama sistemlerinde daha fazla toraksa spesifik bulgu olması gerektiği, bu bulgularla ve yüksek hasta sayısı ile daha çok çalışma yapılması ve farklı skorlama sisteminin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thoracic trauma accounts for 1/3 of hospitalized trauma patients, and it has been reported that approximately 20-25% of trauma-related deaths are due to thoracic trauma. Post-traumatic deaths are primarily motor vehicle accidents (32%), gunshot wounds (22%), and falls (9%). In this study, risk factors affecting complications, hospital stays, morbidity and mortality rates in chest trauma were evaluated in the light of scoring systems, and the superiority of these scoring systems over each other and which ones could be used in the emergency department were investigated. Using these scoring systems in the management of thoracic traumas depends on certain parameters in the patients; It is known that it can help us predict outcomes such as the development of complications, hospital stay, and mortality, but these scores alone cannot be decisive in the clinical course of the patient; anamnesis, physical examination, comorbidities, trauma mechanism, additional traumas, etc. It was discussed in our study that many factors such as may be decisive in these patients. In this study; By looking at the patients' discharge, hospital stay, morbidity and mortality, we investigated which scoring system is the most effective and brings us closest to the patient's clinical course and, of course, the treatment plan. Materials and Methods: This research was conducted with ethics committee approval on patients with thoracic trauma who applied to Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital Emergency Service as an outpatient or by ambulance. All patients with thoracic trauma who applied to the emergency department between January 2021 and December 2022 were examined, the patients with pathology were x identified, their age, gender and comorbidities were recorded, the complications that developed in these patients were followed, and their hospital stay was recorded. In the light of these data, there are 6 different scoring systems: Revised Trauma Score (RTS), Abbreviated Injury Scale (AIS), American Association for the Surgery of Trauma Score (AAST), RFS (Rib fracture scoring system), Chest Trauma Scoring System (CTS). ), the scores obtained with Rib Score (RS) scoring were calculated, and the suitability of these scores to be used in the emergency department in terms of complication development and mortality prediction was investigated. Results: In our study, the CTS score reached the highest AUC value in predicting complications with 0.702. The cut-off for CTS is above 6, which has 78% sensitivity and 56% specificity in ensuring compliance. However, other scoring results that are close to the CTS score do not need to be specified. As for the scoring results, which are our secondary reliability, in predicting death, the AIS score was the scoring system that best predicted mortality, with an AUC value of 0.774. RTS and AIS, which are general trauma scoring systems, are superior to thorax-specific scoring data in predicting mortality. For RTS, cut-off below 7 is 50% sensitive and 97% specific (AUC: 0.742), for AIS, cut-off above 6 is 66% sensitive. It has 79% specific (AUC: 0.774) temperatures. In thorax-specific scoring systems, the AAST questionnaire had a cut-off value above 3 with 100% sensitivity and 29% specificity (AUC: 0.686) and was superior to other thorax-specific scoring systems. Conclusion: We do not think that current scoring systems can be used in emergency department management and prediction of complications in thoracic trauma. In line with our study, we think that trauma scores are not sensitive and specific enough to predict mortality and complications. It has been revealed that there should be more thorax-specific findings in scoring systems to predict complications, and with these findings and the high number of patients, more studies and a different scoring system are necessary.