Gebelerde fiziksel aktivite düzeyi ve postürün, lumbopelvik ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of physical activity level and posture onlumbopelvic pain and quality of life in pregnancy
- Tez No: 722745
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DEMİRGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Pregnancy, Physical Activity Level, Posture, Lumbopelvic Pain, Life quality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gebe kadınların yarısından fazlası gebeliklerinin herhangi bir döneminde bel ağrısından yakınmaktadır. Ağrı hafif rahatsızlık hissiyle başlayıp, dizabiliteye neden olabilecek kadar farklı şiddetlerde olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı farklı gebelik dönemlerinde gebelerin fiziksel aktivite düzeyi ve postüründeki değişimin lumbopelvik ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışma Ağustos 2020 – Eylül 2021 tarihleri arasında yürütülen yaşları 18-41 yıl arasında değişen 60 gebe kadın ile tamamlandı. Sosyodemografik ve obstetrik öyküleri kayıt edildi. Gebelerin Fiziksel aktivite seviyesinin tespiti için; Hamilelik Fiziksel Aktivite Anketi (PPAQ), Posturü değerlendirmek için; New York Postür Değerlendirme Testi (NYDP), Lumbopelvik ağrı değerlendirmek için: Bel ve Pelvis Ağrısı Değerlendirme Formu (Oswestry Bel Ağrısı Sorgulama Formu), Yaşam kalitesini değerlendirmek için; Nottingham Sağlık Profili Formu (NSPF) kullanıldı. Verilerin analizinde normal dağılım varsayımının sağlandığı durumlarda niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ölçüm zamanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı tekrarlı ölçümlerde ANOVA ile; normal dağılım olmadığı durumlarda ise Friedman testi kullanıldı. Her üç trimesterde de bel ağrısı ile Nottingham Sağlık Profili birinci ve ikinci bölüm arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p0,01: r=0,062). Her üç trimesterde toplam aktivite ile Oswestry bel ağrısı ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir(p>0,01: r=0,179).Toplam Aktivite (PPAQ) ile Nottingham Sağlık Profili birinci bölüm ve ikinci bölüm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. (p>0,01: r=0,104). Her üç trimesterde toplam aktivite ile postür değerlendirme ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir (p>0,01: r=-0,117). Sonuç olarak gebelik sürecinin ilerlemesiyle fiziksel inaktivite, postüral problemler, lumbopelvik ağrı artmaktadır. Bu olumsuz değişiklikler gebelerin yaşam kalitesini azaltmaktadır. Konu ile ilgili daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler : Gebelik; Fiziksel Aktivite Düzeyi; Postür; Lumbopelvik Ağrı; Yaşam Kalitesi.
Özet (Çeviri)
More than half of pregnant women complain of low back pain at any stage of their pregnancy. The pain can start with a slight discomfort and be of different intensities, which can cause disability. The purpose of this study is to evaluate the effect of changes in physical activity level and posture of pregnant women on lumbopelvic pain and quality of life in different pregnancy periods. The study was completed with 60 pregnant women aged between 18-41 years, conducted between August 2020 and September 2021. Sociodemographic and obstetric histories were recorded. To determine the physical activity level of pregnant women; Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ), To assess Posture; New York Posture Assessment Test (NYDP), To assess Lumbopelvic pain: Low Back and Pelvis Pain Assessment Form (Oswestry Low Back Pain Questionnaire Form), To assess quality of life; The Nottingham Health Profile Form (NSPF) was used. In cases where the assumption of normal distribution is provided in the analysis of the data, whether there is a statistically significant difference between the measurement times in the comparison of quantitative data, with repeated measurements ANOVA; Friedman test was used in cases where there was no normal distribution. A statistically significant positive correlation was found between low back pain and the first and second parts of the Nottingham Health Profile in all three trimesters (p0.01: r=0.062). It was determined that there was no statistically significant relationship between total activity in all three trimesters and Oswestry low back pain scale (p>0.01: r=0.179). There was a statistically significant difference between Total Activity (PPAQ) and Nottingham Health Profile first part and second part. No relationship was found. (p>0.01: r=0.104). It was determined that there was no statistically significant relationship between total activity and posture assessment scale in all three trimesters (p>0.01: r=-0.117). As a result, as the pregnancy progresses, physical inactivity, postural problems, and lumbopelvic pain increase. These negative changes reduce the quality of life of pregnant women. There is a need for studies with larger samples on the subject.