Covid-19 pandemi sürecinde kadınlarda durumluk ve sürekli kaygı ile cinsel fonksiyonlar arasındaki ilişki
The effect of state and trait anxiety on sexual functions in women during the Covid-19 Pandemic
  1. Tez No: 722761
  2. Yazar: MERYEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel fonksiyon, durumluk kaygı, sürekli kaygı, Sexual function, state anxiety, trait anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma Covid-19 Pandemi sürecinde kadınlarda durumluk ve sürekli kaygı ile cinsel fonksiyonlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ayrıca katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine (yaş, medeni durum, vb.) göre pandemi sürecinde; durumluk, sürekli kaygı ve cinsel fonksiyon düzeylerinde farklılık olup olmadığı da incelenmiştir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, cinsel fonksiyon indeksi, durumluk ve sürekli kaygı ölçeğinden oluşan veri toplama aracı; 2021 yılında İstanbul'da araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden 20-55 yaş arasında 426 kadına uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda sürekli kaygı ile lubrikasyon ve orgazm arasında zayıf ilişkiler saptanırken, diğer cinsel fonksiyonlar ile kaygı arasında ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmada ayrıca katılımcıların; beden kitle indeksine, cinsel ilişki sıklığına, gelir düzeyine, yaşa, öğrenim durumuna, alkol kullanımına, kronik hastalık varlığına, kullanılan ilaç varlığına, medeni duruma, sigara kullanma durumuna çalışma durumuna adet döngüsüne, adet süresine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir Durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin ise; adet döngüsüne, cinsel ilişki sıklığına, gelir düzeyine, yaşa, öğrenim durumuna, adetin düzenli olma durumuna, medeni duruma göre farklılık gösterdiği, çalışma durumuna, sigara kullanma durumuna, kullanılan i̇laç varlığına, kronik hastalık varlığına, adet süresine, alkol kullanma durumuna göre ise farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationship between state and trait anxiety and sexual functions in women during the Covid-19 Pandemic process. In the study, according to the descriptive characteristics of the participants (age, marital status, etc.), during the pandemic process; It was also investigated whether there was a difference in the levels of state, trait anxiety and sexual function. In line with the purpose, data collection tool consisting of personal information form, sexual function index, state and trait anxiety scale; It was applied to 384 women between the ages of 20-55 who volunteered to participate in the study in Istanbul in 2021. The obtained data were evaluated by means of SPSS 22.0 statistical program in computer environment. As a result of the research, weak relationships were found between trait anxiety and lubrication and orgasm, while there was no relationship between anxiety and other sexual functions. In addition, the participants in the study; It has been determined that it differs according to body mass index, frequency of sexual intercourse, income level, age, education level, alcohol use, presence of chronic diseases, presence of drugs used, marital status, smoking status, employment status, menstrual cycle, and duration of menstruation. State and trait anxiety levels; It differs according to menstrual cycle, frequency of sexual intercourse, income level, age, education level, regular menstruation, marital status, employment status, smoking status, presence of medication used, presence of chronic disease, menstrual period, alcohol use. was found not to show.