Covid-19 pandemisinin gebe kadınlarda oluşturduğu depresyon ve anksiyetinin şiddetinin değerlendirilmesi
Evaluate the severi̇ty of anxi̇ety and depressi̇on i̇n pregnant women duri̇ng the covid-19 pandemi̇c
- Tez No: 645911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YAŞAR SANHAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Koronavirüs, COVID-19, Depresyon, Pandemi, Gebelik, Anxiety, Coronavirus, COVID-19, Depression, Pandemic, Pregnancy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı COVID-19 pandemisi sırasında gebelerdeki anksiyete ve depresyon şiddetinin değerlendirilmesidir. Ek olarak pandemi sürecindeki maternal anksiyete ve depresyon puanlarını etkileyen demografik ve ekonomik yönleri araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız kesitsel tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Eylül 2020-Ekim 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliğine ve Kepez Devlet Hastanesi Gebe Polikliniğine başvuran gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda anksiyete durumunu değerlendirmek için Spielberger Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI), depresyon durumunu değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği-II (BDI-II) kullanılmıştır. Gebelik takipleri sırasında anksiyete ve depresyona sebep olabilecek herhangi bir obstetrik ve/veya fetal anormallik ile karşı karşıya kalmış hastalar ve daha önce psikiyatrik hastalık tanısı almış gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Yukarıda bahsedilen zaman diliminde çalışmaya katılmayı kabul eden ve çalışma kriterlerini karşılayan 322 gebe çalışmaya dahil edilmiştir, ilgili formlar doldurtulmuştur. Gebelerin yaş ortalaması 29±5.64, gravida ortalaması 1.84±0.86, gebelik haftası ortalaması 29.06±9.80 olarak saptanmıştır. Durumluk kaygı ölçeğinin puan ortalaması 41.7±5.56 ve sürekli kaygı puan ortalaması 47.68±5.85' dir. Durumluk kaygı puanı ortalaması; primigravid gebelerde 42.5, multigravid gebelerde 41.1 olarak saptanmıştır. Primigravid gebelerde multigravid gebelere göre durumluk kaygı puanı istatistiksel olarak anlamlı derecede fazladır (p=0.027). Durumluk kaygı puanı ortalaması; mesleki durum, kronik hastalığa sahip olmaya, eğitim durumuna, gelir durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklılık göstermemektedir. Sürekli kaygı puanı ortalaması; meslek sahibi olmaya, kronik hastalığa sahip olmaya, primigravid olmaya, eğitim durumuna, gelir durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklılık göstermemektedir. BDI-II' ye göre gebelerin %69.3'ü minimal depresyon, %12.4'ü hafif depresyon, %12.4'ü orta şiddette depresyon, %5.9'u şiddetli depresyon olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen gebelerin önemli bir bölümünde değişen şiddetlerde depresyon saptanmıştır. Önemli perinatal sonuçları olabilen ciddi anksiyete ve depresif bozuklukların değerlendirilmesi; mevcut COVID-19 pandemisi ve gelecekte oluşabilecek pandemik süreçlerde rutin gebelik takibinde yer alması uygun ve gerekli gibi durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to evaluate the severity of anxiety and depression in pregnant women during the COVID-19 pandemic. In addition, investigating the demographic and economic aspects affecting maternal anxiety and depression scores in pandemic development was also aimed. Materials and methods: Our study was a descriptive cross-sectional study. Pregnant women who applied to Akdeniz University Gynecology and Obstetrics Department Pregnancy Clinic and Kepez State Hospital Pregnancy Outpatient Clinic between September 2020 and October 2020 were included. Anxiety was evaluated using the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI), and depression was assessed using the Beck Depression Inventory II (BDI-II). Patients with any obstetric and / or fetal abnormality that might cause anxiety and depression during pregnancy follow-up and pregnant women with a previous diagnosis of psychiatric disease were not included. Results: A total of 322 pregnant women who accepted to participate and met the study criteria, were included in the study. The mean age of the pregnant women was 29 ± 5.64, the average gravida was 1.84 ± 0.86, and the mean week of gestation was 29.06 ± 9.80. The average score of the state anxiety scale was 41.7 ± 5.56 and the average point of trait anxiety was 47.68 ± 5.85. State anxiety score average was 42.5 in primigravida and 41.1 in multigravida. State anxiety score was significantly higher in primigravida compared to multigravida (p = 0.027). The average state anxiety score was not statistically associated with occupational status, suffering from a chronic disease, educational status and monthly income. The average trait anxiety score was not statistically associated with occupational status, suffering from a chronic disease, being primigravida, educational status and monthly income. According to BDI-II, 69.3% of the pregnant women were defined as having minimal depression, 12.4% as having mild depression, 12.4% as having moderate depression, and 5.9% as having severe depression. Conclusion: Depression of varying severity were detected in a significant portion of the pregnant women who were included in the study. Disorders of severe anxiety and depression have significant perinatal consequences. Evaluating pregnant women regarding these disorders seem as a convenient and necessary step in the routine pregnancy follow-up during the current COVID-19 pandemic and in future pandemic processes.