Sanal dünyanın fiziksel dünya ile kesişme ve çatışma alanları, sanal kültür ve sanal kimlikler üzerine bir nitel araştırma
A qualitative research on virtual world's intersection and conflict areas with the physical world, virtual culture and virtual identities
  1. Tez No: 722865
  2. Yazar: UĞUR DELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA KÖTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Dünya, Sanal Toplum, Sanal Kültür, Sanal Kimlikler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Enformasyon araçları ve sanal kültür günümüzde bireylerin kimlik inşa süreçlerini ve toplumla kurdukları ilişkileri biçimlendirecek boyuta ulaşmıştır. Sanal dünya içerisinde yeni kültürlerin ve kimliklerin oluşması, fiziksel dünya ve sanal dünya arasında kesişme ve çatışma alanlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bilimsel düşüncenin günümüzdeki en gelişmiş ürünlerinin sonuçları olarak ortaya çıkan sanal dünya ve içerdiği bütün dinamikler, toplumun ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen sanal alternatifler ile ortaya çıkmıştır. Ancak insanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları yöntemlerin zamanla sanallaşması, birey ve toplumun çeşitli mekanizmalarının da sanallaşmasını beraberinde getirmektedir. Bireysel ve toplumsal süreçlerin sanallaşmasının fiziksel dünyadaki işleyişe katkıda bulunduğu alanlar iki dünya arasındaki kesişim alanlarını; mevcut sanallaşmanın fiziksel dünyanın işleyişini engellediği veya işgal ettiği alanlar ise iki dünya arasındaki çatışma alanlarını ortaya çıkartmaktadır. Bu tez çalışmasında sanal dünya içerisindeki kültürlerin ve kimliklerin ve her iki dünya arasındaki kesişim ve çatışma alanlarının nasıl ortaya çıktıkları açıklanmaktadır. Yapılan literatür taraması teknolojik araçların gelişmesinin sanal dünyanın içindeki kimliklerin ve kültürlerin yayılmasını, dolayısıyla her iki dünya arasındaki ilişkiyi doğrudan etkilediğini göstermektedir. Ancak teknolojik araçların gelişme hızının her geçen gün daha fazla hızlanması, sanal kimlikler ve sanal kültürler üzerine yapılan araştırmaların bulgularının yenilenmesi ve kapsamının genişletilmesi gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma, sanal dünyanın fiziksel dünyaya ait somut ve soyut kaynaklarla üretilmesinin ardından nasıl bağımsızlaşmaya başladığını ele almakta ve bu kapsamda sanal kültürler ile fiziksel dünyadaki kültürler arasındaki etkileşimin derinlemesine incelenmesini içermektedir. Toplumsal süreçlerin sanallaşmaya başlaması yeni toplumsal ağların ve yeni mesleklerin ortaya çıkmasıyla kendini göstermektedir. Sanal dünyanın yapısının fiziksel dünyadaki süreçlere olan olumlu etkisi; fiziksel dünyanın sanal dünyanın ilerleyişine yetişemediği alanlarda oluşan hukuk ve güvenlik bağlamındaki toplumsal ve bireysel problemler gibi iki dünya arasındaki kesişim ve çatışma ilişkilerinin ortaya çıkışı; bunların etkileri ve sonuçları bu tez çalışmasında kapsamlı olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Information tools and virtual culture have reached a capacity to shape the identity construction processes of individuals and their relationships with society. The formation of new cultures and identities in the virtual world leads to the emergence of areas of intersection and conflict between the physical and the virtual world. The virtual world and its dynamics are products of the most advanced developments in current scientific thought. These dynamics have emerged alongside the virtual alternatives developed to meet the needs of society and its individuals. However, as social and economic systems people use daily become virtual, the internal mechanisms of society and individuals become virtual as well. The areas where the virtualization of individual and social processes contribute to the functioning in the physical world are the intersection areas between the two worlds, whereas the areas where the current virtualization prevents or invades the functioning of the physical world reveal the areas of conflict between the two worlds. This thesis will explain how cultures and identities in the virtual world emerge and how the intersections and conflict areas between both worlds develop. The literature review shows that the development of technological tools directly affects the spread of identities and cultures in the virtual world, thus affecting the dynamic between two worlds. However, the accelerating development speed of technological tools increases the need to renew the findings and expand the scope of the research on virtual identities and cultures. This study examines how the virtual world has gained a distinct standing despite being a product of the physical world with its tangible and intangible resources, and within this context, it includes an in-depth analysis of the interaction between virtual cultures and cultures in the physical world. Moreover, the virtualization of social processes manifests itself with the emergence of new networks of social interaction and new professions. The following phenomena with their effects and consequences are discussed extensively in this thesis: The positive effect of the structure of the virtual world on the processes in the physical world; the emergence of intersection and conflict relations between the two worlds, such as social and individual problems in the context of law and security, which occur in areas where the physical world cannot keep up with the progress of the virtual world.