Gelirler ve gelir arttırıcı inovatif yaklaşımlar: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Incomes and income enchancing innovative approaches: Example of İstanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 722920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye Gelirleri, Mali Özerklik, Gelir Artırımı, Municipality Revenues, Financial Autonomy, Income Increase
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
1984 yılında kurulan ve 37 yıl bir geçmişe sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de kurulan ilk üç büyükşehir belediyesinden birisidir. Gerek nüfus ve gerekse gelir ve harcama büyüklüğü bakımından diğer büyükşehir belediyelerinden ayrılmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürdüğü politikayı ilerletebilmesi, topluma daha olanaklı şartlar sunması, istihdam yaratması, oluşabilecek olağan veya olağanüstü sorunlara karşı – Covid-19 Pandemisinde de olduğu gibi önlemler alınabilmesi için gelirin hukuki dayanağı ve elde edilmesi önemlidir. Elde edilen gelirler diğer kuruluşlarda olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde de gerekli hizmetin sağlanabilmesi için fon olarak kullanılır. Ancak yaşadığımız zaman diliminde, gelişen teknoloji, küreselleşen dünyada ve bunlara bağlı olarak değişen toplum ihtiyaçlarında mahalli özerkimiz olan belediyeler gelir anlamında hem geride kalmakta hem de yeterli fonu sağlayamamaktadır. Tüm bu nedenlere bağlı olarak gelir artırımına ilişkin çalışmalara bir an önce başlanmalı aksi durumlarda sağlanan fon yetersiz kalmaya ve aynı sorunlar büyüyerek daha da büyük sorunlara yol açmaya devam edecektir. Günümüz Türkiye'sinde Covid-19 Pandemisinde de gördüğümüz üzere olağanüstü durumlara hazırlıklı olmayan bir yapı mevcuttur. Bu yapıda ortaya çıkan sorunlarda olduğu gibi bir an önce gerekli önlemler alınarak temkinli bir şekilde ilerlenmelidir. Bu çalışma da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gelirleri incelenmiş ve gelirleri analiz edilmiştir. Gelirlerin analizinde gelir artırımı hususunda sorunlar gözlemlenmiş ve bunlara çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Istanbul Metropolitan Municipality, which was founded in 1984, is one of the first three metropolitan municipalities established in Turkey with a history of 37 years. It has separated from other metropolitan municipalities in terms of population and income and expenditure size. Income generation and legal basis of the income is very important for Istanbul Metropolitan Municipality to advance its policy, to offer better conditions to the community, to create jobs, to take precautions the usual or extraordinary problems that may occur — as in the Covid-19 Pandemic. All the income is used as funds to provide the necessary service in Istanbul Metropolitan Municipality as in other organizations. However, in today's world we live in, our local autonomous municipalities are insufficient both fund-raising and income generation with the developing technology, globalized world, and also the changing societal needs. Depending on all these reasons, income increasing studies must be done, otherwise fund-raise still will be insufficient, and the problems will continue to grow and eventually cause even more problems. As we have seen in today's Turkey also in the Covid-19 Pandemic, there is a structure that is not ready for extraordinary situations. All the necessary measures should be taken care of as soon as possible while proceeding cautiously as with the problems that arise in this structure. In this study, the income of the Istanbul Metropolitan Municipality has been analyzed. While analyzing the income, the problems about income increase have been observed and solution recommendations have been expressed.