Resimde avangart imge görünümlerinin anlatımcı kuram bağlamında incelenmesi
An analysis of the appearance of avangarde images in painting through exspressionist theory
  1. Tez No: 723119
  2. Yazar: FERHAT ALABAY
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLDANE ARAZ AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avangard kuramı, Resimde İmge, Figüratif İmge, Resimde Nesne, Sembolizm, İmge, Brueghel, Goya, Avant Garde Theory, Images in Painting, Figurative Image, Objects in Painting, Symbolism, Image, Brueghel, Goya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sanat tarihi boyunca imgeler ve insan bedeni resim sanatının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Resimde figür imgesi, sanatçılar için hep bir merak konusu olmuş ve bu imgeyi, semboller, motifler ve nesneler ile zenginleştirmişlerdir. Sanatçıların kullandıkları tüm sembol, imge ve nesneler, sanat yapıtını içerik, biçim ve anlam açısından etkilemiştir. Tezde araştırma konusu olan figüratif imgeler, resimde imgenin etkisi, resimde kullanılan avangart imge ve figür-obje ilişkisi bağlamında incelenerek önem kazanmıştır. Her sanatçının ve her sanat kuramının kendisine ait bir dünya görüşü, düşüncesi ve sezgileri vardır. İmgenin, figürün ve avangart kuramının tarihsel süreç içerisinde bu kadar çok değişime uğramasının dayanaklarından biri de budur. Bu anlamda, figüratif resimde kullanılan imgeler bağlamında figür-obje ilişkisi araştırılmış, özellikle iki önemli avangart sanatçı Brueghel ve Goya'nın eserleri incelenmiştir. Bu sanatçıların eserlerinde imge, obje ve figür ilişkileri çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu tez çalışmasında; figüratif resimde imge ve nesnenin birlikte kullanılması sonucu oluşan anlamlar, figüratif resmin avangart süreç ve imge açısından değerlendirilmesi ve iki sanatçı ile tüm bu olgular, kavramlar üzerinden bir literatür taraması yapılmış ve incelenen bulgular eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Images and the form of human body have been an integral part of painting for ages. Figure in painting has always intrigued the artists, and this image has been enriched and diversified through symbols, motives, and objects. All the symbols, images, and objects utilized by artists have significantly altered the content, form, and meaning of art work. Figurative images, the research focus of this thesis study, have been analyzed in terms of the effect of image in painting, Avant Garde images used in painting, and with respect to the relation between figure and object. Each artist and each theory in art has their own unique perspectives, thoughts, and intuitions about the world. That is the very reason why image, figure, and Avant Garde theory have undergone tremendous changes during the course of time. In this sense, the images utilized in figurative painting have been researched and analyzed as regards the relation between figure and object, and the works of Brueghel and Goya, two leading Avant Garde artists, have been examined. A review has been attempted for the meaning jointly created by the figures, images and objects used by these artists in their figurative works. In this thesis study, meanings emerging as a result of using images and objects simultaneously in figurative painting have been examined, an evaluation of figurative painting has been provided in terms of images and Avant Garde period, and a literature review has been accomplished with regards to all related phenomena and concepts through reference to two artists, all of which are presented with relevant findings.