Melanom tanısı ile takip edilen hastaların demografik ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of the clinical and demographic characteristics of the melanoma patients
  1. Tez No: 723118
  2. Yazar: IRFAN GAHRAMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN AKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: melanom, primer kütanoz melanom, evreleme, melanoma, primary cutaneous melanoma, staging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Türkiye'deki melanom hastalarının demografik ve klinik özelliklerine yönelik çalışmalar az sayıdadır. Bu çalışmayla Türkiye'nin melanom verilerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 1 Ekim 2016 tarihinden 1 Ekim 2021 tarihine kadar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümlerine başvuran melanom tanılı hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, melanom alt tipi, tümör Breslow kalınlığı, ülserasyon durumu, tümör lokalizasyonu, yaşam süreleri ve uygulanan tedavileri gibi çeşitli özellikleri not edildi. Verilerin analizi IBM SPSS 25.0 (SPSS Inc. Chicago, IL, USA) programıyla gerçekleştirildi. P değerinin 4 mm) sahip ileri evre hastalardır. Bu bulgular merkezimizin referans hastanesi olmasına bağlı olabilir. Ancak, sonuçlarımız melanom farkındalığının hem toplumda hem hekimlerde düşük olabileceğini, dolayısıyla erken tanı ve tedavide gecikmelerin olabildiğini de düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: The medical records of patients with melanoma who applied to Health Sciences University Gülhane Training and Research Hospital Medical Oncology and Skin and Venereal Diseases departments from October 1, 2016 to October 1, 2021 were retrospectively reviewed. Various characteristics of the patients were noted, gender, age at diagnosis of melanoma, melanoma subtype, tumor Breslow thickness, ulceration status, tumor localization, life expectancy, and treatment. Data analysis was performed with the IBM SPSS 25.0 (SPSS Inc. Chicago, IL, USA) program. In our statistical analyzes P values of 0.05 and below were considered statistically significant. Results: Of 180 patients diagnosed with melanoma, 97 (54%) were male and 83 (46%) were female. The age range was 4-92 years. The mean age of the patients was 54.7 years and was similar for both genders (p=0.164). 158 (87.8%) of the patients were primary cutaneous melanoma (PCM), 9 (5%) were mucosal melanoma, and 9 (5%) of unknown primary melanoma, 4 (2.2%) were ocular melanoma. Of 146 patients with PCM, whose staging information was available, 32.9% were stage I; 28.8% were stage II, 17.8% were stage III and 20.5% were stage IV. The most common superficial spreading melanoma was found in 152 patients with PCM whose histopathological subtype information was available (38.8%). A statistically significant correlation was found between the patients' Breslow thickness and lymph node involvement, histopathological subtype and tumor ulceration (p 4 mm). These findings may be due to the fact that our center is a reference hospital. However, our results suggest that awareness of melanoma may be low both in the community and among physicians, and therefore there may be delays in early diagnosis and treatment.