Türkiye'de parasal aktarım mekanizmasının faiz oranı kanalı: BVAR Analizi
Interest rate channel of monetary transfer mechanism in Turkey: BVAR Analysis
- Tez No: 723218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MORTAZA OJAGHLOU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Faiz Oranı Kanalı: Türkiye Cumhuriyeti, Monetary Transfer Mechanism, Interest Rate Channel: Republic of Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de para politikasının aktarım mekanizmasının faiz oranı kanalının incelenmesine ayrılmıştır. Çalışma, faiz oranı kanalının bir tanımını, performansını etkileyen faktörleri ve ayrıca faiz oranı kanalının Türkiye'deki işleyişine ilişkin çalışmalara genel bir bakış sunmaktadır. Çalışma, para politikası aktarım mekanizmasının faiz oranı kanalının performansı üzerindeki faktörlerin etkisinin nitel bir analizini ve ayrıca kilit faiz oranından ve bankalar arası borç verme piyasasının faiz oranına momentum transferinin ekonometri bir analizini sunmaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde para aktarım mekanizmasının faiz oranı kanalının işleyişinin özelliklerini belirlemektir. Araştırmanın evreni para politikasının aktarım mekanizmasıdır. Araştırmanın örneklemi para aktarım mekanizmasının faiz oranı kanalının Türkiye için incelenmesidir. Araştırmanın konusu, Türkiye`de para politikasının aktarım mekanizmasının işleyişinin etkinliğinin koşulları ve faktörleridir.
Özet (Çeviri)
This study is devoted to examining the interest rate channel of the transmission mechanism of monetary policy in Turkey. The study provides a definition of the interest rate channel, the factors affecting its performance, as well as an overview of the studies on the functioning of the interest rate channel in Turkey. The study presents a qualitative analysis of the influence of factors on the performance of the interest rate channel of the monetary policy transmission mechanism, as well as an econometric analysis of the momentum transfer from the key interest rate and the interest rate of the interbank lending market. The aim of the study is to determine the characteristics of the operation of the interest rate channel of the money transmission mechanism in the Turkish economy. The universe of the research is the transmission mechanism of monetary policy. The sample of the research is the examination of the interest rate channel of the money transmission mechanism for Turkey. The subject of the research is the conditions and factors of the efficiency of the transmission mechanism of monetary policy in Turkey.