Alzheimer tanısı alan olgularda ilk başvurudaki vitamin D seviyesi ve bilişsel yıkım ilişkisi
The association between vitamin D and cognition function in Alzheimer disease patients
- Tez No: 723311
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI, DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Bilişsel yıkım, D vitamini, Nöropsikolojik test, Alzheimer's Disease, Vitamin D, Neuropschyological test, cognitive impairment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, AH tanısı almış hastaların, D vitamini seviyeleri ile nöropsikolojik testlerinin gösterdiği bilişsel yıkım düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmaya nöroloji polikliniğine başvuran 60 yaş üstü, D vitamini ölçümü ve nöropsikolojik testi (NPT) olan 55 Alzheimer hastası alınmıştır. Retrospektif olarak yapılan çalışmada ilk tanı anındaki D vitamini seviyeleri ve nöropsikolojik test sonuçları değerlendirilmiştir. D vitamini düşük ve optimal seviyede olanlar şeklinde iki grup oluşturulmuştur. Bu kişilerin NPT'lerinde ki, Wechsler bellek ölçeği, kişisel aktüel bilgiler, oryantasyon, dikkat-sayı menzili, yürütücü işlevlerde hayvan sayma (kontrollü kelime çağrışım), dikkat işlevlerini ölçen Stroop testi süre farkı, görsel mekânsal işlevlerde yüz tanıma, dilde Boston adlandırma testi, şekilsel ve sözel bellek başlıklı değerlendirmelerin D vitamini düzeyleri ile oluşturulan gruplar arasında sıklık istatistikleri ile karşılaştırıldı. Yapılan analizler sonucunda D vitamini seviyeleri ile bilişsel işlevler ve yıkım arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
THE ASSOCIATION BETWEEN VITAMIN D AND COGNITION FUNCTION IN ALZHEIMER'S DISEASE PATIENTS In this study, it was tried to reveal whether there is a significant relationship between the vitamin D levels of patients diagnosed with AD and the level of cognitive impairment demonstrated by neuropsychological tests. Fifty-five Alzheimer's patients over the age of 60 who applied to the neurology outpatient clinic and had a vitamin D measurement and neuropsychological test (NPT) were included in the study. In a retrospective study, vitamin D levels and neuropsychological test results at the time of initial diagnosis were evaluated. Two groups were formed: those with low vitamin D and optimal levels. The Wechsler memory scale, personal actual information, orientation, attention-number range, animal counting in executive functions (controlled word association), Stroop test measuring attention functions in NPTs of these individuals, facial recognition in visual spatial functions, Boston naming test in language Vitamin D levels of evaluations titled, formal and verbal memory were compared with frequency statistics between groups formed. As a result of the analysis, no significant relationship was found between vitamin D levels and cognitive impairment.