Investigation of the relationship between serum inhibin a and zinc concentration in women with polycystic ovarian syndrome and the correlation it's with FSH and LH levels
Polikistik over sendromlu kadınlarda serum inhibin a ile çinko konsantrasyonu arasındaki ilişkinin ve bunun FSH ve LH seviyeleri ile korelasyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 723341
  2. Yazar: SALAM MHMOOD HUSSEIN ALKARKHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAİPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Inhibin A, Zinc, FSH, PCOs, Ovulation, Infertility, İnhibin A, Çinko, FSH, PCOs, Yumurtlama, Kısırlık
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
The aim of this study is to investigate whether there is a correlation between polycystic ovary syndrome (PCOS), inhibin A, zinc, and some biochemical marker levels and PCOS. The study group consisted of women with infertility disease (Group B n= 40, Group C = 40, Group D = 40) and healthy women (A Group A= 40, as a controls group), and specifically with PCOs. The results indicated the importance of age in relation to PCOs, when increasing the age increased the chance to the occurrence of PCOs at the women. At the same time, there was a correlation between the INHA, LH, FSH, and zinc with PCOs at P > 0.005. There was no association between PCOs disease with length, RBS, Ca, and Mg at a significance level of less than 5 percent (P < 0.05). When correlations were made in the post-tests, there was an association between A with group B, which included only infertile women, while there was no association with the rest of the groups. Based on the findings, it was concluded that the greater the incidence of infertility, the higher the level of hormone A (r = 0.923), which can be used as a diagnostic method for female infertility. 2022, 62 pages
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı polikistik over sendromu (PCOS), inhibin A, çinko ve bazı biyokimyasal belirteç seviyeleri ile PKOS arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Çalışma grubu infertilite hastalığı olan (Grup B n= 40, Grup C = 40, Grup D = 40) ve sağlıklı kadınlardan (kontrol grubu olarak A Grup A= 40) ve özellikle PCO'lu kadınlardan oluşmaktadır. Sonuçlar, yaş arttıkça kadınlarda PCO'ların ortaya çıkma şansını arttırdığında, yaşın PCO'larla ilgili önemini göstermiştir. Aynı zamanda bilindiği gibi INHA, LH, FSH ve çinko ile PCO'lar arasında P > 0,005'te bir korelasyon vardı. PCO hastalığı ile uzunluk, RBS, Ca ve Mg arasında yüzde 5'ten daha düşük bir anlamlılık düzeyinde bir ilişki yoktu (P < 0,05). Son testlerde korelasyonlar yapıldığında, sadece infertil kadınları içeren B grubu ile A arasında bir ilişki varken, diğer gruplarla ilişki yoktu. Elde edilen bulgulara dayanarak, infertilite insidansı arttıkça, kadın infertilitesi için bir tanı yöntemi olarak kullanılabilecek A hormonunun (r = 0,923) seviyesinin de yüksek olduğu sonucuna varıldı. 2022, 62 sayfa