Yeni bir anthraquınone türevi ftalosiyanin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of a new anthraquinone derivative phthalocyanine
  1. Tez No: 723342
  2. Yazar: SEDA CAVDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, Kinon, Antrakinon, Phthalocyanine, Quinonin, Anthraquinone
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ftalosiyanin bileşikleri, kararlı yapıya sahip çok sağlam bileşiklerdir. Yüksek teknolojinin birçok alanında kullanılan organik malzemelerin büyük çoğunluğunun, elektron çekme eğilimleri düşüktür. Yüksek teknoloji sektörünün performansını arttırmak için elektron çekme kapasiteleri yüksek olan organik malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kinon türevleri ilgi çekmektedir. Bu tür bileşiklerin literatürdeki kullanım alanları araştırıldığında çoğunun patentli çalışmalar olduğu gözlenmiştir. Kinon türevi maddelerin epoksi reçinelerde sertleştirme katalizörü olarak, fare tümörlerinin büyümesinin inhibe edilmesinde, polimerik ve oligomerik ürün eldesinde, polimerler ve polimer boyalarında, termoplastik poliesterlerde, tekstil boyar maddelerin boyama baskı işlemlerinde indirgeyici ajan olarak ve atmosferik oksijene karşı koruyucu olarak ayrıca enzimatik yöntem ile teksil boyamadaki kullanımı dikkat çekmiştir. Kinon türevi maddelerin elektron çekme kapasitelerinin yüksek olması nedeniyle yukarıda belirtilen alanlarda kullanılabileceği yapılan araştırmalardan anlaşılmıştır. Bu çalışmada kullanılan 2,6-Dihidroksiantrakinon (Antrakinon) başlangıç maddesi ile sentezi yapılan ftalosiyanin bileşiklerine literatürlerde rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Phthalocyanine compounds are very steady-state compounds with stable structure. The vast majority of organic materials used in many areas of high technology have low electron withdrawing tendencies. Organic materials with high electron withdrawing capacities are needed to increase the performance of the high-tech sector. Quinonin derivatives have attracted attention in recent studies. When the usage areas of such compounds in the literature were investigated, it was observed that most of them were patented studies. Quinonin derivatives as a curing catalyst in epoxy resins, in inhibition of mouse tumor growth, in obtaining polymeric and oligomeric products, in polymers and polymer dyes, thermoplastic polyesters, as a reducing agent in dyeing and printing processes of textile dyestuffs and as a protector against atmospheric oxygen, as well as use in textile dyeing by enzymatic method has been noted. It has been understood from the researches that quinonin derivatives can be used in the above-mentioned areas due to their high electron withdrawing capacity. Phthalocyanine compounds synthesized with the 2,6-Dihydroxyanthraquinone (Anthraquinone) starting material used in this study were not found in the literature.