Mapping of the site-related concepts in architecture: a study on the Mimarlik Journal (1990-2020)
Mimarlıkta arazi ile ilgili kavramların haritalanması: Mimarlık Dergisi üzerine bir çalışma (1990-2020)
  1. Tez No: 723440
  2. Yazar: BESTE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN KÖMEZ DAĞLIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YONCACI ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta Araziye İlişkin Kavramlar, 1990-2020, Mimarlık Dergisi, Metin Madenciliği, Sayısal Haritalama, Site-Related Concepts in Architecture, 1990-2020, Mimarlık Journal, Text Mining, Digital Mapping
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Tarih boyunca mimari nesneler ile içinde bulundukları arazi arasındaki diyaloğu kavramsallaştıran pek çok alternatif yaklaşım öne çıkmıştır. Bu kavramsal zenginlik güncel mimarlığın araziye dair anlatısının diline de yansımıştır. Dildeki çeşitliliği görünür kılmayı amaçlayan bu çalışma, arazi ve onunla ilişkili olarak seçilen on bir kavramın (yer, yerleşme, yerel, topoğrafya, bağlam, çevre, doğa, tarih, sosyal, kültür ve kimlik) Türkiye güncel mimarlık söylemindeki yerini anlamayı hedefler. Mimarlar Odası tarafından 1963 yılından beri yayımlanan Mimarlık dergisinde 1990-2020 yılları arasında basılan makalelerin kullandığı dile yakından bakan bu çalışma, arazi ile ilişkili kullanılan kavramların sayısal taraması ve dijital haritalamasını yaparak, tartışmalardaki kullanımlarına, kimler tarafından kullanıldıklarına ve hangi düşünce sistemlerine referans verdiklerine dair çıkarımlarda bulunur.
Özet (Çeviri)
Many alternative approaches that conceptualize the dialogue between the architectural objects and their site have come to the fore throughout history. The language of the contemporary architecture reflects this conceptual richness in the site's narrative. This study aims to make the diversity in the language visible by examining the discussions regarding the term site and eleven related concepts (place, settlement, local, topography, context, environment, nature, history, social, culture, and identity) in the contemporary architectural discourse of Turkey. In doing so, this study closely looks at the language used by the articles published between 1990-2020 in the Mimarlık Journal, which the Chamber of Architects has published since 1963. By making the digital scanning and mapping of the concepts related to the site, this study makes inferences about the site-related concept discussions, by whom they are discussed, and which thought systems they refer.