Talasemi ve orak hücre anemili hastalarda aşırı demir yükünün organ disfonksiyonları üzerine etkisinin biyokimyasal değerlendirilmesi
Biochemical assessment of iron overload effect on organs dysfunctions in patients with thalassemia and sickle cell anemia
  1. Tez No: 723461
  2. Yazar: AHMED JASIM MOHAMMED ALMUTTREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAİPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı demir yükü, Organ işlev bozuklukları, Karaciğer, Talasemi, Orak hücreli anemi, Iron overload, Organs dysfunctions, Liver, Thalassemia, Sickle cell anemia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, aşırı demirin karaciğer, kalp ve beyin gibi vücuttaki bazı organların işlevleri üzerindeki etkisini değerlendirmek, hemoglobinopatili hastalarda yüksek demir düzeylerine bağlı olarak bu organların işlevleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu vaka kontrol çalışmasına, 180 katılımcı (149 hasta ve 31 kontrol) dahil edildi. Hastalar, genetik kan hastalıkları merkezi Nasiriya, Thi Qar -Irak'ı ziyaret eden 89 beta-talasemi majör, 16 beta-talasemi orta, 21 beta-talasemi ve 23 orak hücreli anemi olmak üzere dört alt gruba ayrıldı. Demir, ferritin, ALT, AST, albümin, yüksek duyarlı troponin, miyoglobin, CK-BB ve CK-MB düzeyleri standart yöntemlerle ölçülerek bu hastalıklarda organların işlevleri değerlendirildi. Çalışma, hasta grubunda kontrol ile karşılaştırıldığında serum demir ve ferritin düzeylerinde anlamlı bir artış olduğunu ortaya koydu. Yüksek düzeydeki demirin toksik etkisinin doku hasarına ve dolayısıyla organ disfonksiyonuna yol açabileceği sonucuna varıldı. 2022, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of over iron on the functions of some organs in the body such as the liver, heart, and brain, study the effect on the function of these organs, related to high iron levels in patients with hemoglobinopathies. This case-control study included 180 participants (149 patients and 31 controls). The patients were divided into four subgroups: 89 beta-thalassemia major, 16 beta-thalassemia intermediate, 21 beta-thalassemia, and 23 sickle cell anemia, who visit the genetic blood diseases center, Nasiriya, Thi Qar -Iraq. The level of iron, ferritin, ALT, AST, albumin, high sensitive troponin, myoglobin, CK-BB, and CK-MB was measured by standard methods and hence assessment the functions of organs in these diseases. The study was revealed, a significant increase in serum iron and ferritin levels in the patient's group when compared with the control. It was concluded that the toxic effect of high levels of iron might lead to tissues damage and hence to organ dysfunction. 2022, 62 pages