Kolorektal kanserli hastalarda immünonütrisyonun beslenme durumuna etkisi
The effect of immunonutrition on nutritional status in colorectal cancer patients
- Tez No: 723462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN YILMAZ AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Durumu, İmmünonütrisyon, Kolorektal Kanser, Colorectal Cancer, Immunonutrition, Nutritional Status
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kolorektal kanserli hastalarda, immünonütrisyonun (IMN) preoperatif veya perioperatif uygulanmasının antropometrik, nütrisyonel, biyokimyasal parametreler ile hastanede yatış süresi, postoperatif enfeksiyon ve komplikasyon riski üzerine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kolorektal kanser tanısı almış 50 hasta dahil edilmiştir. Randomize kontrollü olarak iki gruba ayrılan hastalardan Grup 1 (n=25) sadece operasyon öncesi, Grup 2 (n=25) operasyon öncesi ve sonrası olmak üzere 5 gün standart beslenmelerine ek olarak IMN ürünü tüketmişlerdir. Hastaların nütrisyonel durumları NRS 2002 tarama aracı ile saptanmıştır. Bireylerin operasyon öncesi, operasyon günü ve sonrası yedinci günde biyokimyasal parametreleri alınmıştır. Ek olarak çalışma başında ve sonunda bireylerin vücut ağırlığı, BKİ, ÜOKÇ gibi antropometrik ölçümleri, operasyon sonrası gelişen komplikasyonları ve hastanede yatış süreleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler içn SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada Grup 1'in zamana bağlı vücut ağırlığı, BKİ ve ÜOKÇ ölçümleri Grup 2'ye göre daha fazla azaldığı görülmüştür (p 0,05). Sonuç: İmmünonütrisyonun operasyon öncesine ek olarak operasyon sonrası da uygulanmasının bazı antropometrik ve biyokimyasal parametreler üzerine pozitif etkili bir yaklaşım olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to reveal the effects of preoperative or perioperative administration of immunonutrition (IMN) on anthropometric, nutritional, biochemical parameters, length of hospital stay, postoperative infection and complication risks in colorectal cancer patients. Materials and Methods: Fifty individuals diagnosed with colorectal cancer were included in the study. Randomized controlled crossover model study, individuals were divided into two groups. Group 1 (n=25) only before the operation, and Group 2 (n=25) consumed IMN products in addition to their standard diet for 5 days before and after the operation. The nutritional status of the patients was determined with the NRS 2002 screening tool. The biochemical parameters of all individuals were taken before the operation, at the operation day and seventh day after the operation. At the beginning and end of the study anthropometric measurements such as body weight, BMI, MUAC were measured. In addition, postoperative complications and hospital stay were recorded. Statistical analysis of all data was made in SPSS 25.0 package program. Results: At the end of the study, it was observed that the time-dependent body weight, BMI, and MUAC measurements of Group 1 decreased more than Group 2. (p 0.05). Conclusion: It has been determined that the application of immunonutrition after the operation in addition to the pre-operative period may be a positive effective approach on some anthropometric and biochemical parameters.