Dijital ortamların yumuşak güç aracı olarak kullanılması: Covidoscope Proje örneği
Instrumentalisation of digital platforms as a means of soft power: The case of Covidoscope
- Tez No: 723621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ortamlar, Yumuşak Güç, Siyasal İletişim, Diplomasi, Digital Platforms, Soft Power, Political Communication, Diplomacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dijital ortamların neredeyse hayatın tüm alanına sirayet etmesiyle birlikte siyasal iletişim pratikleri de bu sirayete paralel olarak değişim geçirmektedir. Klasik anlamda düşünüldüğünde, belirli bir yetkinlik ile dar bir çevre içerisinde yapılan diplomasi faaliyetlerinin de dönüşüm geçirdiği gözlemlenmektedir. Bu anlamıyla dijital ortamlar, kişi ve kurumların arasındaki zaman ve ortam engelini ortadan kaldırmasının yanı sıra yeni bir ortam olarak da karşımıza çıkarak diplomasiye yeni alanlar açmaktadır. Yumuşak güç faaliyeti olarak da adlandırılan bu yeni alanın, Türkiye açısından nasıl değerlendirildiği bu çalışma açısından son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmada, dijital ortamların yumuşak güç faaliyetlerinde nasıl kullanıldığı ele alınmıştır. Çalışma kapsamında örneklem olarak Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetleri açısından son derece önem arz eden Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) yapmış olduğu Covidoscope Projesi ele alınmaktadır. Bu proje ile ilgili olarak; projenin web sitesi içerik analizi ile incelemiş ve üç enstitü üyesi ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler betimsel analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular neticesinde, yumuşak güç faaliyetlerine destek olarak dijital ortamların kullanılmasının önemi dışında; ana mecra ve yegane ortam olarak da dijital ortamların kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the spread of digital platforms to almost all areas of life, political communication practices are also changing in parallel with this spread. When considered in the classical sense, it is observed that diplomacy activities carried out in a narrow circle with a certain competence have also undergone a transformation. In this sense, digital platforms not only remove the time and platform barriers between individuals and institutions, but also open up new areas for diplomacy by appearing as a new platform. How this new field, also called soft power activity, is evaluated for Turkey is extremely important for this study. In this study, how digital platforms are used in soft power activities is discussed. Within the scope of the study, the Covidoscope Project made by Yunus Emre Institute (YEE), which is extremely important in terms of Turkey's cultural diplomacy activities, is discussed as a sample. Regarding this project; The website of the project was analyzed with content analysis and semi-structured interviews with three institute members were subjected to descriptive analysis. As a result of the findings, apart from the importance of using digital platforms to support soft power activities; It has been seen that digital platforms are used as the main and only tool.