Edirneli Şevki Divanı'nda sosyo-kültürel ve tarihsel hayata bir bakış
Socio-cultural at Edirneli Şevki Divanı and a look at historical life
- Tez No: 723655
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edirneli Şevkî, Sosyo-Kültürel Hayat, Tahlil, Klasik Türk Şiiri, Edirneli Şevkî, Socio-Cultural Life, Analysis, Classical Turkish Poetry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın konusu,“Edirneli Şevkî Divanı'nda Sosyo-Kültürel ve Tarihsel Hayata Bakış”tır. Çalışmamızın giriş kısmında, edebiyat, kültür, sosyal hayat ve tarih ilişkisi üzerinde durduk. Çalışmamızın metin kısmı üç ana bölümden oluşmaktadır: Edirneli Şevkî'nin hayatı, eserleri ve yaşadığı dönemin sosyo-kültürel ve tarihsel hayatına bakış; sosyo-kültürel hayata bakış; tarihsel hayata bakış. Çalışmamızda tarafsız, nesnel ve bilimsel çizgiden sapmayan bir metot gözettik.Ana kaynak olarak“Edirneli Şevkî Dîvânı, Haz. Prof. Dr. Halil İbrahim YAKAR, Konya, 2010”adlı eseri baz aldık. Çalışmamızı hazırlarken ilk önce eseri baştan sona taradık. Daha sonra ilgili unsurları, sosyo- kültürel hayata ve tarihsel hayata yansıyan unsurları bulup fişledik. Hemen arkasından bu fişleri tasnif ettik. İhtiyaç duyulan düzenlemelerden sonra seçilen beyitlerin nesre çevirisini yaptık. Devamında ilgili unsurlara göre yorumlarda bulunduk. Şahsi yorumlarımız yanında, ilgili kaynaklarda zikredilen açıklamalara da yer verdik.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“Socio-Cultural and Historical View of Life in Edirneli Şevkî's Divan”. In the introduction part of our study, we focused on the relationship between literature, culture, social life and history. The text of our study consists of three main parts: Edirneli Şevkî's life, works and a view of the socio-cultural and historical life of the period he lived in; perspective on socio-cultural life; historical perspective. In our study, we observed an unbiased, objective and scientific method. As the main element, "Edirneli Şevkî Dîvân, Haz. prof. Dr. Halil İbrahim YAKAR, Gaziantep, Gaziantep University, 2010, 493 p. We have received the relevant work. While preparing our work, we first scanned the work from beginning to end. Then, we found and recorded the relevant elements, the elements reflected in socio-cultural life and historical life. We sorted these receipts right after. After the necessary arrangements, we placed the selected couplets and prose translations. Afterwards, we made comments according to the relevant factors. Rather than our personal interpretations, we applied to the works of figures who are accepted as the authority of our literary world.