Exploring couple and family therapists' adjustment to online therapy in the context of Covid-19 from a systemic perspective
Çift ve aile terapistlerinin Covid-19 bağlamında online terapiye uyumlarının sistemik perspektif ile incelenmesi
  1. Tez No: 723656
  2. Yazar: MERVE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGE ÜSTÜNEL BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, çevrimiçi terapi, çift ve aile terapisi, çift ve aile terapistleri, geçiş, uyum, büyüme, COVID-19, online therapy, couple and family therapy, couple and family therapists, transition, adjustment, growth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Pandemi, hayatın normal akışını etkileyen beklenmedik değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Sağlık önlemleri nedeniyle, çevrimiçi terapi, terapi uygulamalarını sürdürmek için tek seçenek haline gelmiştir. Birçok terapist, yüz yüze terapiden çevrimiçi terapiye geçişe bilgi/eğitim/deneyim eksikliği nedeniyle hazırlıksız yakalanmıştır. Bununla birlikte, terapistlerin ve danışanların bu geçişi nasıl deneyimlediği tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, çift ve aile terapistlerinin çevrimiçi terapiye geçiş sürecini nasıl deneyimlediklerini ve mesleki uygulamalarında meydana gelen kaçınılmaz değişikliklere nasıl uyum sağladıklarını sistemik bir bakışla incelemektir. Çift ve aile terapistlerinin deneyimlerini derinlemesine anlamak için çalışmada nitel yaklaşım kullanılmıştır. 12 çift ve aile terapisti ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler tematik analiz ile incelenmiştir. Tematik analiz sonucunda dört tema belirlenmiştir:“yeni zorluklarla karşılaşmak”,“yetkinliği arttırmak”,“bağlılığı ve dayanışmayı güçlendirmek”,“bakış açısını değiştirmek”. Bulgular, çift ve aile terapistlerinin karşılaştıkları zorluklara rağmen öğrenme sürecine girdiğini, deneyim kazandığını, yeni beceriler geliştirdiğini, alternatif çözümler bulduğunu, sosyal destek sistemlerinden destek aradığını ve dayanışma duygusu ile harekete geçtiğini göstermiştir. Birçok değişimden geçmenin ve yeni bakış açıları kazanmanın bir sonucu olarak, çift ve aile terapistlerinin özgüvenleri, içsel kaynakları ve kendilerine olan inançları artmıştır. Zorlu bir dönemden geçmek, bu çalışmadaki katılımcılar için bir büyüme ve gelişme deneyimi ile sonuçlanmış; çift ve aile terapistleri çevrim içi çalışma biçiminin sunduğu yeni fırsatları zaman içinde görmeye başlamıştır. Bulgular çevrimiçi terapi, terapist dayanıklılığı ve pandemi ile ilgili literatürle ilişkili olarak tartışılmıştır. Klinik eğitim ve uygulamaya yönelik önerilerin yanı sıra gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The pandemic has brought along unexpected changes that affect the normal flow of life. Due to health precautions, online therapy has turned into the only viable option for maintaining therapy practice. The transition from face-to-face to online therapy has caught many therapists unprepared due to a lack of knowledge/training/previous experience. However, how therapists and patients experienced this transition is not well understood. For that reason, the aim of the present study was to investigate how couple and family therapists (CFTs) experienced transition to online therapy, and adjusted to unavoidable changes that occurred in their professional practices from a systemic perspective. To deeply understand the experiences of CFTs, a qualitative approach was used. Semi-structured interviews were conducted with 12 CFTs. The data were analyzed with thematic analysis. Four themes were identified:“facing new challenges”,“increasing competence”,“strengthening connectedness and solidarity”, and“changing one's perspective”. The findings showed that despite the unique challenges CFTs faced, they initiated a learning process, gained experience, developed new skills, found alternative solutions, sought support from their social networks, and took action with a sense of solidarity. As a result of living through many changes and gaining new perspectives, CFTs' self-confidence and inner resources increased. Passing through challenging times culminated in CFTs' growth experience, as they started to appreciate new opportunities offered by remote therapy with time. The findings were discussed in the relation to the literature on online therapy, therapist resilience and the pandemic. Suggestions for clinical training and practice, and recommendations for future research were presented.