Örgüt kültürü, öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları, okul büyüklüğü ve öğrencilerin akademik başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relations between organizational culture, teachers' organizational commitment, school size, and academic success of students
  1. Tez No: 723667
  2. Yazar: ERTUĞRUL GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Akademik Başarı, Culture, Organizational, Organizational Culture, Organizational Commitment, Academic Achievement, School Size
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü, öğretmenlerin örgütsel bağlılığı, okul büyüklüğü ve öğrencilerin akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul/Tuzla İlçesinde bulunan devlet okullarında görev yapan 2907 öğretmen, örneklemini ise ortaokul ve lisede görev yapan 445 öğretmen oluşturmuştur. Veriler,“Örgüt Kültürü Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”yardımıyla toplanmıştır. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin LGS sınav ortalamaları ile lisede okuyan öğrencilerin TYT ortalamaları ve sınava giren öğrenci sayıları alınmıştır. Okul büyüklüğünü belirlemek için araştırmaya katılan okulların öğrenci mevcudu alınmıştır. Veriler korelâsyon ve regresyon analiz tekniklerinin yardımıyla çözümlenmiştir. Bulgulara göre örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasında olumlu yönde ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Örgüt kültürü alt boyutlarının öğrencilerin akademik başarısını etkilediği görülmüştür. Okul kültürü ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı ile öğrencilerin akademik başarıları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Okul büyüklüğü ve akademik başarı arasında negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether there is a significant relationship between organizational culture, teachers' organizational commitment, school size and students' academic achievement. The population of there search consisted of 2907 teachers working in public schools in Istanbul/Tuzla District, and the sample consisted of 445 teachers working in secondary and high schools. The data were collected with the help of the“Organizational Culture Scale”and the“Organizational Commitment Scale”. In addition, LGS exam averages of secondary school students, TYT averages of high school students and the number of students who took the exam were taken. The student numbers of the schools were taken to determine the school size. The data were analyzed with the help of correlation and regression analysis techniques. According to the findings, a positive and significant relationship was determined between organizational culture and organizational commitment. It has been observed that organizational culture sub-dimensions affect the academic success of students. A significant relationship was found between school culture and teachers' organizational commitment and students' academic achievement. It has been determined that school size and academic achievement have a negative effect.