Sosyal medya pazarlamasının tüketici marka sadakati ve satın alma niyetine etkisinde tüketicilerin sosyal medya kullanım sıklığının rolü
The role of social media usage of consumers in the effect of social media marketing on consumer brand loyalty and purchase intention
- Tez No: 723702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Marka Sadakati, Satın Alma niyeti, Social Media Marketing, Brand Loyalty, Purchase Intention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, sosyal medya pazarlamasının tüketici marka sadakati ve satın alma niyetine olan etkisinde sosyal medya kullanım süresinin herhangi bir role sahip olup olmadığının tespiti amacıyla gerçekleşmiştir. Çalışmada bu amaç doğrultusunda, veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Anket içerisinde toplam dört bölüm yer almaktadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde ikamet eden müşteriler oluşturmaktadır. Söz konusu evren içerisinden katılımcıların şahsını tanımlayıcı özelliklerin yanında sosyal medya pazarlaması, marka sadakati ve satın alma niyeti ölçekleri yer almaktadır. Yapılan anket uygulaması sonucunda, sosyal medya pazarlamasının marka sadakati ve satın alma niyetini pozitif yönde anlamlı düzeyde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında, sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin marka sadakati üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak, sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin marka sadakati ve satın alma niyeti üzerine etkisinde sosyal medya kullanım sıklığının herhangi bir role sahip olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada cinsiyet ile sosyal medya pazarlaması faaliyetleri ve satın alma niyeti ölçekleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu, marka sakati ölçeği arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bu kısımda, kadınların sosyal medya pazarlaması faaliyetleri ölçeklerine katılım düzeyinin erkeklerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, katılımcıların sosyal medya kullanım süreleri ile sosyal medya pazarlaması faaliyetleri, satın alma niyeti ve marka sadakati ölçekleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farklılıkta kullanım süresi fazla olanların ortalama değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine whether the duration of social media use has any role in the effect of social media marketing on consumer brand loyalty and purchase intention. For this purpose, the survey method, one of the data collection techniques, was used in the study. There are four sections in total in the survey. The universe of the research consists of the mothers residing in the province of Istanbul. In the universe in question, there are social media marketing, brand loyalty and purchase intention scales as well as the personal descriptive features of the participants. As a result of the survey application, it was concluded that social media marketing has a significant positive effect on brand loyalty and purchase intention. In addition, it has been revealed that social media marketing activities have a significant and positive effect on brand loyalty. Finally, it has been determined that the frequency of social media use does not have a role in the effect of social media marketing activities on brand loyalty and purchase intention. In the study, it was determined that there was a significant difference between gender and social media marketing activities and purchase intention scales, but there was no significant difference between the brand disability scale. In this part, it has been determined that the level of participation of women in social media marketing activities scales is higher than that of men. In the study, it was determined that there was a significant difference between the social media usage duration of the participants and the social media marketing activities, purchase intention and brand loyalty scales, and in this difference, the average values of those with longer usage time were higher.