Influencer pazarlama kapsamında marka algısının satın alma niyetine etkisi: Bir araştırma
The effect of brand perception on purchase intention within the scope of influencer marketing: A study
- Tez No: 949918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN YOLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Influencer pazarlama, marka algısı, satın alma niyeti, sosyal medya, dijital tüketici davranışları, Influencer marketing, brand perception, purchase intention, social media, digital consumer behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perakendecilik ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dijital çağın hızla gelişmesiyle birlikte, tüketici davranışları ve marka ile kurulan ilişkiler derin bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu dönüşüm, pazarlama dünyasında da önemli kırılmalara yol açmakta; geleneksel yöntemlerin yerini daha etkileşim temelli, dijital çözümler almaktadır. Sosyal medya platformlarının günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, markaların pazarlama stratejilerini yeniden şekillendirmesine neden olmuş; bu doğrultuda influencer pazarlaması, hem akademik dünyada hem de uygulama alanında dikkatle incelenen bir konu haline gelmiştir. Takipçileri üzerinde yüksek etkileme gücüne sahip olan influencer'lar, tüketicilerle marka arasında bir köprü görevi görmekte, algı yönetimi ve satın alma kararlarında önemli bir rol üstlenmektedir. Tez çalışmasının temel amacı, influencer pazarlaması kapsamında oluşturulan marka algısının, tüketicilerin satın alma niyetleri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada öncelikle influencer pazarlamasının tanımı, tarihsel gelişimi, sınıflandırmaları ve stratejik önemi kuramsal çerçevede ele alınmış; ardından marka kavramı, marka algısı ve satın alma niyeti literatür ışığında detaylandırılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında ise nicel araştırma yöntemi benimsenmiş, belirli bir örneklem grubu üzerinde yapılandırılmış anket formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiş; betimleyici istatistikler, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri ile değişkenler arası ilişkiler test edilmiştir.Analiz sonuçları, influencer'ların güvenilirlik, uzmanlık ve çekicilik özelliklerinin tüketicilerin marka algısını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Marka algısında oluşan bu olumlu değişim, bireylerin satın alma niyetlerinde anlamlı bir artışa yol açmaktadır. Ayrıca influencer ile takipçi arasındaki kişisel etkileşim düzeyinin yüksek olması, tüketici güveni ve marka sadakati açısından da kritik önemde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, özellikle mikro ve nano düzeyde influencer'ların samimi iletişim kurabildikleri takipçileri üzerinde daha yüksek satın alma etkisi oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular ışığında, markaların influencer seçim sürecinde yalnızca görünürlük ya da takipçi sayısına odaklanmak yerine, hedef kitle uyumu, iletişim tarzı ve içerik stratejisine dikkat etmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Bu çalışma, hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de pazarlama profesyonellerine stratejik yol haritası çizmek adına pratik çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Tez Özet İngilizce ABSTRACT With the rapid development of the digital age, consumer behavior and brand relationships have undergone a profound transformation. This transformation is also causing significant ruptures in the marketing world, with traditional methods being replaced by more interaction-based, digital solutions. The fact that social media platforms have become an integral part of daily life has caused brands to reshape their marketing strategies, and influencer marketing has become a topic that has been scrutinized both in academia and in practice. Influencers, who have high influence power over their followers, act as a bridge between consumers and brands and play an important role in perception management and purchasing decisions. The main purpose of this thesis is to examine the impact of brand perception created within the scope of influencer marketing on consumers' purchase intentions. In the study, firstly, the definition, historical development, classifications and strategic importance of influencer marketing are discussed in the theoretical framework; then the concept of brand, brand perception and purchase intention are elaborated in the light of the literature. In the application part of the research, quantitative research method was adopted and data were collected through a structured questionnaire form on a specific sample group. The data obtained were analyzed using SPSS statistical program; descriptive statistics, correlation and multiple regression analyses were used to analyze the relationship between variables. The results of the analysis show that influencers' credibility, expertise and attractiveness directly affect consumers' brand perception. This positive change in brand perception leads to a significant increase in individuals' purchase intentions. It is also concluded that the high level of personal interaction between the influencer and the follower is critical for consumer trust and brand loyalty. The study reveals that especially micro and nano-level influencers create higher purchase effects on their followers with whom they can establish intimate communication. In the light of the findings, it is emphasized that brands should pay attention to target audience compatibility, communication style and content strategy instead of focusing only on visibility or number of followers in the influencer selection process. This study both contributes to the academic literature and provides practical implications for marketing professionals to draw a strategic roadmap.