Dijitalleşmenin çağdaş sanat müzeleri ve galerilere etkileri
Effects of digitalization on contemporary art museums and galleries
- Tez No: 723802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ERİM GÜLAÇTI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Teknoloji, Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanat Müzeleri, Çağdaş Sanat Galerileri
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
20. yüzyılın teknolojik alanda en büyük gelişimi analog verilerin sayısallaştırılması ve böylece dijitalleşme süreçlerinin başlamasıdır. Bilginin metalaşması ve iletişimin dijitalleşmesi günümüzde hala gelişimini sürdüren dijital devrimin etkileridir. Mikro elektronik alanında gerçekleşen yenilikler ve kişisel bilgisayarların kullanılışı bilişim ve iletişim alanlarını çok etkilemiştir. Dijital sistem, aynı anda çok fazla verinin aktarımına, depolanmasına, iletilmesine ve değiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Böylece dijital ortam zaman-mekân bağımsızlığı yaratmakta ve dijital teknolojiye dayalı yeni bir kültürün oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Kişisel alanları kontrol eden elektronik sistemler, bilim, kültür-sanat, tasarım, yönetim, haberleşme gibi toplumsal yaşamın temel değerlerini etkilemektedir. İnternet ve dijitalin yöndeşmesiyle birlikte bireyler dijital ortamlarda kimliklerini tanımlamaktadır. Kurumlar da dijital platformda kimliklerini sürekli güncelleme olanağına sahip olmaktadır. Çağdaş sanat kurumu olabilmek, toplumda sanatın iyileştirici gücünün yayılabilmesi, izleyiciler ve paydaşlarla sıkı iletişim ve iş birliği, sanat eserlerinin koruma ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gibi faktörleri içermelidir. Çağdaş sanat müzeleri ve galerilerin dijitalleşme süreçlerinde diğer kurumlardan farkı; sanatta ve sanat ortamında büyük ölçüde teknoloji ve küreselleşme ile meydana gelen değişiklikleri görüp, bünyelerine katabilecek görüşte olmalarının gerekliliğidir. Bu bağlamda dijitalleşmenin çağdaş sanat müzeleri ve galerilerdeki etkisinin çözümlenmesi önem taşır. Bu çalışmada çağdaş sanat müzeleri ve galerilerde dijitalleşmenin etkilerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Bu amaca ulaşmak için önce bir alanyazın taraması yapılmıştır. Sonrasında Türkiye'den çalışma için seçilmiş çağdaş sanat müzeleri ve galerilerden görüşme yöntemi ile nitel veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi ile çözümlenmiş, tümevarımcı bir yaklaşımla temalar elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre; çağdaş sanat müzeleri ve galerilerin dijitalleşme nedenlerinin kolaylıkla bilgiye ulaşma, hızlı bilgi işleme, hızlı iletişim kurma, görünür olma, emek ve zaman tasarrufu, şeffaflık, toplum ve paydaşlarla etkileşim, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, koruma vb., nedenler olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, dijitalleşme süreci yaşayan kurumlar, dijitalleşmenin ve dijitalleşme sürecinin getirdiği olumlu/olumsuz birtakım etkilere maruz kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
The greatest development of the 20th century in the field of technology is the digitization of analog data and the beginning of the process of digitalization. The commodification of information and the digitalization of communication are the impacts of the digital revolution that is continuing to develop today. The digital system enables the simultaneous transfer, storage, transmission and exchange of multiple datas. Innovations in the field of microelectronics and the use of personal computers have greatly influenced the fields of informatics and communication. In this way, the digital environment generates time-space independence and paves the way for the formation of a new culture based on digital technology. Electronic systems that control personal areas affect the fundamental values of social life such as science, culture-art, design, management and communication. With the convergence of the internet and digital, individuals define their identities in digital environments. Institutions also have the opportunity to constantly update their identities on a digital platform. Being a contemporary art institution should include factors such as disseminating the healing power of art in society, close communication and cooperation with audiences and stakeholders, and ensuring the protection and sustainability of works of art. Contemporary art museums and galleries differ from other institutions in their digitalization processes in that they should be able to see and incorporate the changes that have occurred in the art and art environment which have taken place as the result of technology and globalization. In this context, it is important to analyze the effect of digitalization in contemporary art museums and galleries. In this study, it is aimed to reveal the effects of digitalization in contemporary art museums and galleries. To achieve this aim, first, a literature review was made. Afterwards, qualitative data were obtained by interview method applied to the selected contemporary art museums and galleries from Turkey. The data obtained in this study which utilizes qualitative research method were examined via descriptive analysis and content analysis, and themes were obtained via an inductive approach. According to the data obtained, it has been determined that the reasons for the digitalization of contemporary art museums and galleries are easy access to information, fast information processing, fast communication, visibility, labor and time saving, transparency, interaction with society and stakeholders, sustainability, accessibility, protection, and et cetera. Therefore, institutions experiencing a digitalization process have been exposed to some positive/negative effects fulfilled by digitalization and the process of digitalization. Keywods: Digitalization, Digital Technology, Contemporary Art, Contemporary Art Museums, Contemporary Art Galleries