Hüseyin b. Zeyd b. Ali b. Cehhâf'ın Nebzetün min Muhtasarı'n-Neşr fi'l Kırâ'âti'l- Aşr isimli eserin tahkik ve değerlendirmesi
Hüseyin b. Zayd b. Ali b. Examination and Evaluation of Jehhaf's Book Nebzetü'n min Muhtasar en-Neşr fi'l-Kırâ'ati'l-Aşr
  1. Tez No: 723810
  2. Yazar: NADYA MOHAMMED ALI ALZUBAYRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Cezerî, Cehhâf, en-Neşr fi'l-Kırâ'âti'l-Aşr, Kıraat, Ibn Jazari, Jehaf, en-Neşr fi'l-Kırâ'ati'l-Aşr, Recitation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada Hüseyin b. Zeyd b. Ali b. Cehhâf'ın Nebzetün min Muhtasarı'n-Neşr fi'l Kırâ'âti'l- Aşr isimli eserinin tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. İbnü'l-Cezerî, esas itibariyle kıraat ilminde zirve bir şahsiyettir. Hüseyin b. Zeyd b. Ali b. Cehhâf ise bütün İslam diyarlarında ilim talebeleri olan, devrinin birçok ulemasının elinde yetişmiş önemli bir ilim adamıdır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ilk olarak İbnü'l-Cezerî'nin ve Cehhâf'ın hayatları, eserleri ve metotları ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Cehhâf'ın Nebzetün min Muhtasar en-Neşr fi'l-Kırâ'âti'l-Aşr isimli eseri ile ilgili olarak; eserin adı, metodu ve kaynakları, yazılı nüshanın özelliği ve eserin müellifine nisbetinin sıhhati hakkında bilgi verilmiş ve eserin bölüm başlıklarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde müelliflerin hayatları ve eserleri ile ilgili Arapça bilgilerden sonra eserin tahkik, değerlendirme ve tercümesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise genel değerlendirme yapılmış, elde edilen neticelerle önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Hüseyin b. Zayd b. Ali b. Examination and Evaluation of Jehhaf's Book Nebzetü'n min Muhtasar en-Neşr fi'l-Kırâ'ati'l-Aşr was made. Ibn Jazari is well known in the science of Quran. On the other hand, Hüseyin b. Zayd b. Ali b. Jehhaf, is an important scholar who has students in all Islamic lands and has been educated by many scholars of his time. The study consists of introduction, three chapters and conclusions. In the introduction part, informations about the subject, aim, method and sources of the research are given. In the first chapter, firstly, information about the lives, works and methods of Ibn Jazari and Jehhaf is given. In the second part, about to Jehhaf's Nebzetü'n min Muhtasar en-Neşr fi'l-Kırâ'ati'l-Aşr; the title of the work, the method and sources of the work, the characteristics of the written copy, the author of the work, the health of the proportion, the parts of the work were included. In the third chapter, after the information about the lives and works of the authors in Arabic, the examination and evaluation of the work was done. In the conclusion chapter, a general evaluation was made and the results and suggestions were given.