Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırda (Zea mays L.) en uygun sıra üzeri mesafesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determination of suitable intra-row spacing of silage corn (Zea mays L.) grown as main crop under ecological conditions of Karacabey
  1. Tez No: 723953
  2. Yazar: İSMAİL SEMERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays), sıra üzeri mesafe, silaj, bitki boyu, verim, Corn (Zea mays), in-row spacing, silage, plant height, yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Karacabey Ekolojik Koşullarında Ana Ürün Olarak Yetiştirilen Silajlık Mısırda (Zea mays L.) En Uygun Sıra Üzeri Mesafesinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma SEMERCİ, İsmail Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Behçet KIR Şubat 2022, 27 sayfa Bu çalışmada, Bursa/Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olmak üzere ekilebilir silajlık mısırda en uygun sıra üzeri mesafesi ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi amacıyla 2021 yılında Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede 1 mısır çeşidi (Truva) kullanılarak 4 adet sıra üzeri değeri (17 cm, 15 cm, 13 cm ve 10 cm) incelenmiştir. Araştırmada incelenen özelliklerde bitki boyu (cm), yeşil ot verimi (kg/da), kuru madde oranı(%) ve kuru madde verimi (kg/da) bakımından çeşitli sıra üzeri mesafe aralarında farklı değerler bulunmuştur. Çalışmada sıra üzeri mesafe ve bazı verim değerleri bakımından diğer sıra üzeri mesafe aralıklarına göre daha iyi bir performans gösteren 15 cm bölge için en uygun sıra üzeri mesafe olarak ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Investigation on Determination of Suitable Intra-Row Spacing of Silage Corn (Zea mays L.) Grown as Main Crop Under Ecological Conditions of Karacabey SEMERCİ, İsmail MSc in Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Behçet KIR February 2022, 27 pages In this study, it was carried out in Karacabey district of Bursa province in 2021 in order to determine the most suitable in-row spacing and some yield elements in silage maize that can be planted as the main crop under Bursa/Karacabey ecological conditions. The experiment was set up in a randomized block design with 3 replications. In the experiment, 4 in-row values (17 cm, 15 cm, 13 cm, 10 cm) were examined by using 1 corn variety (Truva) was used. In this study of plant height (cm), green grass yield (kg/da), dry matter ratio (%) and dry matter yield (kg/da), different values were found between various in-row spacings in the properties examined in the study. In the study, showing a better performance than other in-row distance intervals in terms of in-row distance and some yield elements 15 cm came to the fore as the most suitable in-row distance for the region.