Yeni tescil edilen bazı tahıl çeşitlerinin Van koşullarında verim ve verim ögelerinin belirlenmesi
The Determination of the yield and yield components on some new registared cereals cultivars in Van conditions
  1. Tez No: 139565
  2. Yazar: FATİH ÇIĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat, Barley, Adaptation in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET YENİ TESCİL EDİLEN BAZI TAHIL ÇEŞİTLERİNİN VAN KOŞULLARINDA VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ ÇIĞ, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dan Tez Danışmam: Doç. Dr. Mehmet ÜLKER Ocak 2003, 33 sayfa Bu çalışmada, yeni tescil edilen bazı tahıl çeşitlerinin Van ekolojik koşullarına adaptasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, 1999-2000 vejetasyon döneminde Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi deneme alanlarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamab olarak yürütülmüştür. Kullanılan 22 ekmeklik buğday, 10 makarnalık buğday, ve 13 arpa çeşidinde metrekarede başak sayısı, bitki boyu, başak boyu, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, toplam verim ve tane verimi incelenmiştir. Araştırma sonucunda en yüksek tane verimi ekmeklik buğdaylar arasında 212.1 kg/da ile Karacabey-97 çeşidinden, makarnalık buğdaylar arasında 172 kg/da ile Altın çeşidinden ve arpalar arasında ise 263.1 kg/da ile Bülbül çeşidinden elde edilmiştir. Anahtar kelimeler. Buğday, Arpa, Adaptasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE YIELD AND YIELD COMPONENTS ON SOME NEW REGISTARED CEREALS CULTTVARS IN VAN CONDITIONS ÇI?, Fatih MSc, Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÜLKER January 2003, 33 pages The aim of this study was to determine the adaptation of some new registered cereals cultivars in Van ecological conditions. The study was conducted in the experimental fields of agriculturel faculty of Y.Y.Ü. by using randomized blocks design with the three replicates in 1999-2000. Number of spike per meter square, plant height, spike height, numbers of grain per spike, 1000 seed weight, total yield and seed yield were investigate for 22 bread wheat cultivars, 10 durum wheat cultivars and 13 barley cultivars. The hieghest seed yield was obtained in Karacabey-97 cultivars (212.1 kg/da), between bread wheat cultivars, was obtained in Aran cultivars (172 kg/da), between durum wheat and was obtained in Bülbül cultivars (263,1 kg/da), between barley cultivars.